Čokoladni fondi s sadjem

Morda vas zanima

- Oglas -

Čokoladni fondi s sadjem in z malo vinjaka je kot ustvarjen za posebne večere. Sladico iz stopljene čokolade postrežemo z različnimi dodatki za namakanje, kot so koščki sadja, penice, piškoti in drugi sladki prigrizki.

Fondi nastane, ko nad vodno kopeljo stopimo temno ali mlečno čokolado z dodatkom sladke smetane in masla. Fondi postrežemo v posebni posodi, ki je ves čas segreta in zato čokolada ostaja stopljena. Potrebujemo samo še različne prigrizke, ki jih namakamo v čokolado, ter veselo družbo, polno čokoholikov.

Če v čokolado dodamo še malo vinjaka, postane še bolj okusna, seveda pa je v takšnem primeru namenjena samo odraslim. Vinjak pridobivajo z destilacijo vina, izvira pa iz francoske regije Cognac. Vinjak je torej različica konjaka, a je pravica do uporabe imena konjak vezana samo na Francijo in šest pridelovalnih področij iz okolice mesta Cognac.

Vinjak se prideluje samo iz določenih sort belega grozdja (folle blanche, ugni blanc in colombard). Grozdje fermentira v vino in se destilira v bakrenih destilacijskih posodah. Kakovosten destilat starajo v lesenih sodih, običajno iz hrasta, ki dajo vinjaku njegov značilen okus in aromo. Staranje traja več let, žganje pa zaradi lesnih taninov postopoma spreminja barvo in okus. 

Sestavine za čokoladni fondi s sadjem

  • 1 ananas
  • 2 banani
  • 2 kivija
  • 250 g svežih jagod
  • 250 g grozdja brez pešk

Za fondi

  • 250 g temne čokolade
  • 150 g sladke smetane
  • 2 žlički vinjaka oziroma konjaka

Postopek

1Ananas olupimo in narežemo na kocke, banane olupimo in narežemo, jagode operemo in narežemo, kivi olupimo in narežemo. Grozde pustimo cele.

2V posodo za fondi damo čokolado in smetano. Med stalnim mešanjem rahlo segrevamo, da se čokolada stopi. V gladko zmes vmešamo vinjak.

3Posodo postavimo na toplo, nad grelnik. Sadje pomakamo v stopljeno čokolado in to je to. Uživamo!

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad