Vegetarjanski chilli

Znam svetuje

Vegetarjanski chilli je odličen čili brez mesa in prav tako dober kot njegov sorodnik Chilli con carne.

Sestavine

  • 1 velik korenček
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 konzervi belega fižola (po 400g)
  • 2 konzervi rdečega fižola
  • 400 g olupljenega pardižnika
  • ščepec čilija (ali par kaplijc gorkega čilija)
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička posušenega origana
  • 150 g kisle smetane

Postopek

1Korenje operemo in narežemo na majhne kockice. Čebulo olupimo in narežemo na drobno. Česen olupimo in sesekljamo na drobno.

2V velikem loncu segrejemo olje, dodamo korenje in čebulo ter ob stalnem mešanju pražimo okoli 5 minut. Fižol zvrnemo na cedilo in pustimo, da se odcedi. Paradižnik narežemo in ga skupaj z fižolom, čilijem, kumino in origanom dodamo v lonec.

3Pri nizki temperaturi in občasnem mešanjem kuhamo 10 do 15 minut, da se jed rahlo zgosti.

4Čili postežemo v globok krožnik in na porcijo damo eno žlico kisle smetane. Kot priloga je primeren svež kruh ali tortilije.

Nasvet

5Tako pripravljen čili lahko v primerni posodi shranimo v zmrzovalniku za 3 mesece. V tem času lehko jed zgubi nekaj svoje pikantnosti, zato pred serviranjem dodamo nekaj kapljic gorkega čilija ali pa si ga doda vsak pri mizi.

6Če ostane malo čilija, ga lahko uporabimo kot omako za testenine ali riž. Namesto konzerve fižola lahko uporabimo suh fižol. Pustimo ga preko noči v vodi, nato fižol v isti vodi kuhamo 1 uro in pol. Če imamo prebavne težave, uporabimo svežo vodo. Priljubljena mehiška narodna jed chilli con carne je lahko okusna tudi brez mesa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite