Marmelada iz aronije in jabolk

Znam svetuje

Jagode aronije so trpke, vendar lahko iz njih pripravimo izvrstne marmelade in džeme. Zlasti okusne so v kombinaciji z jabolki. In ker imajo jabolka veliko naravnega pektina, se marmelada hitreje zgosti. Marmelada iz aronije in jabolk je odlična sladka in kisla kombinacija, ki jo mnogi ljudje uživajo. Tu je nekaj zanimivosti in nasvetov glede te okusne marmelade:

 1. Aronija, superhrana: Aronija, znana tudi kot črni trn, je majhen, temno modro ali črno jagodičevje. Velja za superhrano, saj je bogata z antioksidanti, vitaminom C, vlakninami in drugimi koristnimi hranili.
 2. Jabka za sladkost: Dodatek jabolk marmeladi pomaga uravnotežiti kislost aronije in ji dodati naravno sladkost. Prav tako pomagajo zgostiti marmelado.
 3. Sladila: Glede na osebne preference lahko dodate tudi sladila, kot je sladkor, med ali agavin sirup, da dosežete želeno sladkost. Količino sladila lahko prilagodite glede na okus.
 4. Aroniino vino: Aronijo lahko tudi fermentirate in uporabite za pripravo aroniinega vina ali likerja. To je odličen način za izkoristek te zdrave jagode.
 5. Aroniina barva: Aronija daje marmeladi intenzivno temno barvo, ki je privlačna in estetsko prijetna. To je lahko odličen dodatek vašim zajtrkom ali darilo.
 6. Zdravstvene koristi: Marmelada iz aronije in jabolk je zdrava izbira za zajtrk, saj je polna antioksidantov, ki lahko pomagajo izboljšati imunski sistem in splošno zdravje.
 7. Kulinarične uporabe: Marmelado iz aronije in jabolk lahko uporabite na različne načine. Poleg klasičnega namaza na kruhu je odlična tudi kot nadev za palačinke, dodatek k siru ali marinada za meso.
 8. Konzerviranje: Marmelado lahko pripravite v večjih količinah in jo shranite v steklenih kozarcih za kasnejšo uporabo. Pravilno pripravljena marmelada se lahko ohrani dlje časa.
 9. Eksperimentiranje z začimbami: Dodajanje začimb, kot so cimet, ingver ali vanilija, lahko okus marmelade obogati in mu doda edinstveno noto.
 10. Lokalni sestavine: Uporaba lokalno pridelane aronije in jabolk lahko pripomore k okolju prijazni in trajnostni prehrani.

Sestavine za marmelado iz aronije in jabolk

 • 1 kg aronije
 • 400 g jabolk
 • 600 ml vode
 • 1 kg sladkorja
 • 1 žlička cimeta

Postopek

1Jagodam aronije odstranimo peclje, operemo jih pod tekočo vodo in dobro odcedimo. V loncu zavremo večjo količino vodo, odstavimo in vanjo za per minut potopimo jagode, saj s tem zmehčamo njihovo lupino.

2Jagode precedimo in stresemo v lonec, v katerem bomo kuhali marmelado. Potresemo z 2/3 sladkorja, dobro premešamo, pokrijemo in pustimo nekaj ur, še bolje čez noč.

3Jabolka operemo, prerežemo in jim odstranimo peščišča. Jabolka naribamo, potresemo s preostalim sladkorjem in prav tako pustimo stati čez noč.

4Naslednji dan jabolčno kašo stresemo k jagodam aronije, premešamo in zavremo. Odstavimo z ognja in ohladimo.

5Ohlajeno kašo ponovno zavremo, tokrat pustimo vreti pet minut, odstavimo z ognja in ohladimo.

6Pripravimo si kozarčke in pokrove, dobro jih operemo in steriliziramo. Sadno kašo ponovno zavremo, primešamo cimet, vremo pet minut in še vročo prelijemo v pripravljene kozarčke. Dobro jih zapremo in pokrite pustimo, da se počasi ohlajajo.

7Pripravljeno marmelado lahko ponudimo tudi k različnim jedem iz divjačine, perutnine in mesa, kot so zrezki, pečenka in podobno.

Marmelada iz aronije in jabolk je odličen način, da izkoristite koristi aronije in uživate v okusnem in zdravem namazu. Lahko jo prilagodite svojim okusom in uživate v različnih kulinaričnih kombinacijah.

Aronija, znana tudi kot črni trn, izvira iz Severne Amerike. Natančneje, divja aronija (Aronia melanocarpa) je domorodna rastlina Severne Amerike, kjer raste v divjini v različnih delih Združenih držav, Kanade in Mehike.

Aronija je bila prvotno uporabljena in gojena v Združenih državah Amerike predvsem v okviru naravnih habitatov. Njene jagode so bile dolgo znane kot hrana za divje ptice in živali, preden so jih ljudje začeli bolj intenzivno gojiti in uporabljati.

V zadnjih desetletjih je aronija postala priljubljena tudi v drugih delih sveta zaradi svojih zdravilnih lastnosti in visoke vsebnosti antioksidantov. Goji se v različnih državah, vključno s Severno Ameriko, Evropo in Azijo. Obstajata dve glavni vrsti aronije, divja aronija (Aronia melanocarpa) in gojena aronija (Aronia arbutifolia), ki se razlikujeta po botaničnih lastnostih, vsebnosti hranil in videzu jagod.

Danes se aronija uporablja v številnih kulinaričnih pripravah, vključno z marmeladami, sokovi, čaji in prehranskimi dopolnili, ter je cenjena zaradi svojih zdravstvenih koristi in visoke vsebnosti antioksidantov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite