Jagode aronije so trpke, vendar lahko iz njih pripravimo izvrstne marmelade in džeme. Zlasti okusne so v kombinaciji z jabolki. In ker imajo jabolka veliko naravnega pektina, se marmelada hitreje zgosti.
Sestavine za marmelado iz aronije in jabolk
- 1 kg aronije
- 400 g jabolk
- 600 ml vode
- 1 kg sladkorja
- 1 žlička cimeta
Postopek
1Jagodam aronije odstranimo peclje, operemo jih pod tekočo vodo in dobro odcedimo. V loncu zavremo večjo količino vodo, odstavimo in vanjo za per minut potopimo jagode, saj s tem zmehčamo njihovo lupino.
2Jagode precedimo in stresemo v lonec, v katerem bomo kuhali marmelado. Potresemo z 2/3 sladkorja, dobro premešamo, pokrijemo in pustimo nekaj ur, še bolje čez noč.
3Jabolka operemo, prerežemo in jim odstranimo peščišča. Jabolka naribamo, potresemo s preostalim sladkorjem in prav tako pustimo stati čez noč.
4Naslednji dan jabolčno kašo stresemo k jagodam aronije, premešamo in zavremo. Odstavimo z ognja in ohladimo.
5Ohlajeno kašo ponovno zavremo, tokrat pustimo vreti pet minut, odstavimo z ognja in ohladimo.
6Pripravimo si kozarčke in pokrove, dobro jih operemo in steriliziramo. Sadno kašo ponovno zavremo, primešamo cimet, vremo pet minut in še vročo prelijemo v pripravljene kozarčke. Dobro jih zapremo in pokrite pustimo, da se počasi ohlajajo.
Nasvet
7Pripravljeno marmelado lahko ponudimo tudi k različnim jedem iz divjačine, perutnine in mesa, kot so zrezki, pečenka in podobno.