Sušenje aronije

Morda vas zanima

- Oglas -

Sušene plodove aronije uporabljamo predvsem za pripravo čaja. Sušimo jo lahko na tri različne načine.

Sestavine

  • poljubna količina svežih plodov aronije

Postopek

Plodove aronije operemo in dobro osušimo. Sušenje plodov je odvisno tudi od njihove velikosti. Proti koncu sušenja preizkušamo trdoto plodov. Posušeni so, ko so čisto trdi in ko jih poskusimo stisniti med prsti, ostanejo čvrsti in ne spremenijo oblike. Čas sušenja po potrebi skrajšamo ali podaljšamo.

Sušenje na zraku

1Na pladenj damo peki papir in po njem razporedimo plodove aronije. Plodovi naj se ne prekrivajo. Pokrijemo z gosto mrežico ali gazo, da jih zaščitimo pred žuželkami. To je najdaljši postopek sušenja in traja približno en teden. Aronijo sušimo na soncu, ob sončnih dneh in jo zvečer pospravimo v suh prostor. Po treh dneh jo premešamo in nato premešamo vsakič, preden jo damo sušiti.

Sušenje v pečici

1Pečico segrejemo na 70°C in vklopimo ventilator. Plodove razporedimo po pladnju s peki papirjem in damo pladenj v pečico. Pečico pustimo priprto in plodove sušimo približno 8 ur. Vmes večkrat premešamo (vsako uro) in proti koncu preizkušamo trdoto plodov.

Sušenje v sušilniku

1Plodove razporedimo po pladnjih sušilnika. Sušilnik vklopimo na nizko temperaturo in plodove sušimo približno 20 ur. Proti koncu preizkušamo trdoto plodov in prilagodimo čas sušenja.

2Plodove lahko zdrobimo ali uporabljamo cele. Shranimo jih v steklenem kozarčku ali papirnati vrečki.  

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad