Figova marmelada brez sladkorja

Morda vas zanima

- Oglas -

Fige so same po sebi dovolj sladke, zato za pripravo marmelade ne potrebujemo sladkorja. Ker zorijo v istem času kot grozdje, lahko dodamo malo sveže stisnjenega grozdnega soka. Jabolko dodamo zato, da se marmelada hitreje zgosti.

Sestavine za figovo marmelado brez sladkorja

  • 2 kg zrelih fig
  • 1 neškropljeno, kislo jabolko
  • sok 1/2 limone
  • 2 dl grozdnega soka
  • 4 g soli

Postopek

1Fige operemo i narežemo na manjše koščke. Jabolko razrežemo na četrtine in mu odstranimo peščišče, ga pa e lupimo, ker je največ pektina tik pod olupkom.

2Fige in jabolka damo v lonec z debelim dnom, prilijemo limonin in grozdni, posolimo in ob stalnem mešanju, kuhamo do vretja.  Pustimo vreti nekje 15 minut in preverimo, če je marmelada dovolj gosta. To naredimo tako, da eno žličko marmelade damo na hladen krožnik, nagnemo in če steče, malo podaljšamo kuhanje.

3Vročo marmelado prelijemo v sterilizirane, manjše kozarčke. Bodimo pazljivi, da v njih ne ostane nič zraka. Dobro pokrijemo in počasi, pokrito ohlajamo. Narediti se mora vakum, ko se ta ustvari, slišimo »klik«.

4Soli v marmeladi ne bomo čutili, poudari pa okus sadja.

Nasvet

5Postrezite to figovo marmelado s kakšnim pikantnim sirom, recimo gorgonzolo ali ovčjim sirom. Kombinacija okusov, ki res navdušuje.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -