Maslena buča iz pečice

Znam svetuje

Maslena buča iz pečice pride na vrsto jeseni, ko je čas za buče, saj so okusne, nasitne in preproste za uporabo. Buče so hranilno bogata zelenjava, ki ponuja številne koristi za zdravje. Buče so zelo vsestranska sestavina, ki se lahko uporablja za pripravo različnih jedi, vključno s juhami, pireji, sladicami in celo solat.

Prehranska vrednost buč se lahko nekoliko razlikuje glede na vrsto buče, vendar vsebuje 100 gramov buč naslednje ključne sestavine:

 1. Kalorije: Približno 26-40 kalorij, odvisno od vrste buče.
 2. Ogljikovi hidrati: Približno 6-10 gramov ogljikovih hidratov.
 3. Vlaknine: Približno 0,5-2,5 grama vlaknin. Buče so dober vir prehranskih vlaknin, ki so pomembne za prebavo.
 4. Beljakovine: Približno 1-2 grama beljakovin.
 5. Maščobe: Približno 0,1-0,5 grama maščob. Vsebujejo zelo malo nasičenih maščob.
 6. Vitamini: Buče so bogate z vitaminom A (predvsem v obliki beta-karotena), vitaminom C in nekaterimi vitamini skupine B, kot je folna kislina (B9).
 7. Minerali: Vsebujejo minerale, kot so kalij, magnezij in železo.
 8. Antioksidanti: Buče vsebujejo antioksidante, kot so beta-karoten, lutein in zeaksantin, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov.
 9. Koristi za zdravje: Zaradi visoke vsebnosti beta-karotena in drugih antioksidantov se buče povezujejo s številnimi koristmi za zdravje, vključno s podporo zdravju oči, zmanjšanjem vnetja in izboljšanjem imunske funkcije.

Pomembno je omeniti, da se prehranska vrednost buč lahko razlikuje med različnimi sortami buč, kot so hokaido, butternut, muškatna buča in druge. Tudi način priprave (npr. kuhanje, pečenje, pire) bo vplival na končno prehransko vrednost jedi.

Kakšna pa je prehranska vrednost maslene buče iz pečice?

Prehranska vrednost maslene buče iz pečice se razlikuje glede na velikost buče in količino dodanega olja in masla. Glede na naš recept pa je takšna:

 • Kalorije: Približno 120-150 kalorij na porcijo.
 • Ogljikovi hidrati: Približno 6-10 gramov na porcijo.
 • Maščobe: Približno 10-12 gramov na porcijo.
 • Vlaknine: Približno 2-4 grama na porcijo.
 • Beljakovine: Približno 1-2 grama na porcijo.
 • Natrij: Količina natrija je odvisna od količine dodane soli.

Maslena buča je relativno nizkokalorična zelenjava, ki vsebuje vlaknine, vitamine (zlasti vitamin A in C) ter minerale, kot so kalij. Oljčno olje in maslo v receptu dodajata maščobe, ki prispevajo k kalorijam, zato je priporočljivo, da se ohranja zmernost pri uporabi teh maščob, če skrbite za kalorični vnos.

Ta jed je odličen vir vlaknin in vitaminov ter mineralov, kar jo naredi za zdrav obrok. Buča je znana po svoji vsebnosti karotenoidov, ki so predhodniki vitamina A, ki je koristen za zdravje oči in kože.

Sestavine za masleno bučo iz pečice

 • 1 večja maslena buča
 • 3 žlice oljčnega olja
 • 2 žlici stopljenega masla
 • sol
 • poper
 • peteršilj

Postopek

1Pečico segrejemo na 180°C. Bučo operemo in dobro posušimo s papirnato brisačo, nato pa jo postavimo tako, da stoji na delovni površini na svojem debelejšem delu. Bučo po dolžini zrežemo na kolute. Ne olupimo je in če je mlada, ji pustimo semena. Vejice peteršilja splaknemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnato brisačo.

2Narezane kolute buče zložimo v pekač, nato pa jih premažemo z oljčnim oljem in maslom. Popopramo in solimo, sesekljamo peteršilj in ga potrosimo po buči. Pekač potisnemo v pečico in pečemo 45 minut, da se bučno meso lepo zapeče in zmehča.

3Pečene buče ponudimo še tople. Pozor! Pojemo samo pečeno meso brez lupine!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite