Sirup iz bazilike

Znam svetuje

Osvežujoča aroma v vsakem požirku: Sirup iz bazilike, izjemno enostaven recept, ki poskrbi za izrazito kombinacijo svežih bazilikinih listov in sladkega sirupa. Ta domači sirup prinaša vonj po poletju in subtilno svežino v vaše najljubše napitke. Ne samo, da je priprava hitra, ampak tudi rezultat – očarljiv sirup z značilno noto bazilike.

S tem receptom boste ustvarili okusno osnovo za koktajle, limonade ali pa ga preprosto dodali vodi za osvežujoč napitek. Odkrijte čar bazilike v tekoči obliki z našim receptom za Sirup iz bazilike.

Sestavine za sirup iz bazilike

  • 150 g sveže bazilike
  • 1 kg sladkorja
  • 1 liter vode
  • 30 g citronske kisline
  • sok dveh limon

Postopek

1V posodi zavremo vodo s sladkorjem. Voda naj vre toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Posodo umaknemo z ognja in vsebino ohladimo, dokler ni mlačna.

2Baziliko operemo in narežemo na trakove. Uporabimo liste, stebla in tudi cvetove, če so še na rastlini. Od stebla uporabimo samo mehke dele. Pripravljeno baziliko damo v posodo in prelijemo z mlačno sladkorno raztopino. Tako pustimo stati en dan.

3Nato sirup precedimo, dodamo še citronko in limonin sok. Premešamo, da se citronka stopi in sirup iz bazilike prelijemo v čisto steklenico. Hranimo ga v hladnem in temnem prostoru.

Nasveti

Postrežemo razredčenega z vodo in dobro ohlajenega, lahko pa mu dodamo še sveže stisnjen limonin ali limetin sok. 

Ali ste vedeli?


Bazilika je zelišče, ki je znano po svojem značilnem okusu in aromi ter se pogosto uporablja v kulinariki in zdravilstvu. Tu je nekaj zanimivosti o baziliki:

Različne sorte: Obstaja več kot 60 različnih vrst bazilike, ki se razlikujejo po okusu, barvi in vonju. Najbolj znane so sladka bazilika, limonska bazilika, in tajska bazilika.

Izvor imena: Beseda “bazilika” izvira iz grške besede “basilikón,” kar pomeni “kraljevsko.” To odraža spoštovanje in pomen, ki ga je bazilika imela v različnih kulturah skozi zgodovino.

Kulturni pomen: Bazilika ima v mnogih kulturah simbolni pomen. Na primer, v Indiji velja za sveto rastlino in je povezana s hindujskim bogom Vishnujem.

Uporaba v kulinariki: Bazilika je ključna sestavina v italijanski kuhinji, zlasti v pripravi testenin, omak, pestoja, in solat. Prav tako se uporablja v azijskih in sredozemskih kuhinjah.

Bogat vir antioksidantov: Bazilika vsebuje antioksidante, kot so flavonoidi in polifenoli, ki pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali in oksidativnim stresom.

Eterično olje bazilike: Eterično olje bazilike se uporablja v aromaterapiji zaradi svojega pomirjujočega učinka. Vonj bazilike naj bi pomagal pri zmanjševanju stresa.

Zdravilne lastnosti: Bazilika je znana tudi po svojih potencialnih zdravilnih lastnostih, vključno s protivnetnimi, antibakterijskimi in antikarcinogenimi lastnostmi.

Gojenje v vrtu: Bazilika je priljubljena rastlina v vrtovih in loncih, saj je enostavna za gojenje. Najbolje uspeva na sončnih mestih.

Bazilika v verovanjih: V nekaterih kulturah so ljudje verjeli, da lahko bazilika odžene zle duhove in prinese srečo. Prav tako je bila povezana s simboliko ljubezni.

Uporaba v slaščicah: Poleg slanih jedi se bazilika vse pogosteje uporablja tudi v slaščicah, kot so sorbeti, sladoledi in peciva, zaradi svoje sveže arome.

Zanimivosti o baziliki odražajo njen raznolik kulturni in kulinarčni pomen ter številne koristne lastnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite