Odlična morska jed kot je hobotnica s krompirjem iz pečice ne sme manjkat za posebne priložnosti.
Sestavine
- 1 kg hobotnice
- 1 kg krompirja
- 2 dcl suhega belega vina
- 3 paradižniki
- 3 stroki česna
- oljčno olje
- šopek peteršilja
- rožmarin
- bazilika
- majaron
- sol
- poper
Priprava
1Krompir olupimo in narežemo na večje kose, česen sesekljamo, paradižnike narežemo na kolute. Za peko rabimo posodo s pokrovom. V njej segrejemo olje in vanjo damo vse sestavine: krompir, hobotnico, paradižnike, česen in vse začimbe razen soli. Jed bo okusnejša, če uporabljamo sveže začimbe.
2Pečico predhodno ogrejemo na 230 °C in jed pokrito pečemo 30 minut. Po pol ure posodo odkrijemo. Če je preveč tekočine, je malo odlijemo, tako da je ostane približno en deciliter. Še solimo, zalijemo z belim vinom in zmanjšamo temperaturo na 200 °C.
3Odkrito pečemo še približno 15-20 minut, vmes večkrat premešamo. Hobotnica se nam ne sme posušiti, ampak mora biti ves čas v tekočini. Na krožniku jo lahko še malo pokapljamo z oljčnim oljem (domačim) in postrežemo s solato.