Pehtran je začimba, ki jo največkrat uporabljamo v sladicah. Iz njegovih listov pa lahko pripravimo okusno, dišečo pijačo z značilnim okusom. Sam postopek je zelo enostaven, steklenička pehtranovega likerja pa je lahko tudi izvirno darilo.
Sestavine
- 60 g svežih pehtranovih listov
- 0,5 l vodke
- 1,5 dl vode
- 150 g sladkorja
Postopek
1Če želimo pripraviti liker iz pehtrana, liste najprej nežno operemo, posušimo in damo v posodo s pokrovom. Pokrijemo jih z vodko, posodo zapremo in pustimo, da se macerira vsaj teden dni na hladnem in brez sončne svetlobe. Občasno posodo pretresemo.
2Nato naredimo sirup. Zavremo vodo in sladkor ter mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi in sirup ohladimo.
3Ohlajeni sirup prilijemo k pehtranu in pustimo še 20 dni v temnem in hladnem prostoru.
4Po treh tednih liker precedimo, prelijemo v steklenico in za lepši videz dodamo nekaj svežih vejic pehtrana.
Nasvet
5Če želimo bolj aromatičen liker, skupaj z listi pehtrana namakamo tudi lupinico neškropljene limone ali nekaj vejic metinih lističev. Oboje se lepo poveže s pehtranom.