Paprike in čiliji – manj in močno pekoči

Morda vas zanima

- Oglas -

Paprike, čili paprike in feferoni so v ponudbi od sladkih, pa vse do ognjeno pikantnih. Tukaj predstavljamo kratek pregled.

Zelenjavne in in začimbne čili paprike in feferoni spadajo v botanični rod capsicum. Vsebujejo vitamin C in beta karoten, ki daje apetit in pospešuje prebavo.

Ob nakupu morate paziti, da bo imela paprika predvsem bleščečo, napeto lupino in zelen, lahko lompliv pecelj. Zdrave zrele paprike lahko v gospodinjski vrečki shranjujemo v hladilniku 2 do 3 tedne pri temperaturi okoli 7 °C.

Čili paprike so pomemben dodatek cele vrste mehiških, južnoameriških in azijskih jedi. Če niste navajeni na pikantnejše jedi, morate iz paprik odstraniti semena in bele lupine v notranjosti – tako da bo okus paprik manj pikanten.

Kajenski poper in čili v prahu lahko dobro nadomestita sveže paprike. Kajenski poper je v resnici zmleta čili paprika in se prodaja tudi pod imenom čili v prahu kot dodatek najrazličnejših mešanic za pečenje, pečenje na žaru in podobno.

Pikantne majhne čili paprike iz Azije dajejo, podobno kot mehiške, jedem ognjeno pikanten okus. Obstajajo tudi rumene sorte, ki so nekoliko manj pikantne.

Zelenjeavne paprike imajo mil, sladkast okus in so na voljo v najrazličnejših barvah. Zelena paprike so nedozoreli plodovi in so dražje kot rdeče in rumene, vendar vsebujejo manj vitaminov.

Majhne rdeče mini paprike so vzgojili na Nizozemskem in so zaradi svojega nežnega okusa primerne predvsem za solate.

Dolma so svetlo zelene paprike iz Turčije. Niso primerne le za polnjenje, ampak predvsem za pripravo surovih solat, ker imajo dobro prebavljivo lupino in krhko meso.

Rdeči feferoni iz Italije imajo zelo različno pikanten okus. Večinoma so prijetno rahlo pikantni, primerni za srednjeevropsko kuhinjo. Podobni so zeleni feferoni, primerni za vlaganje.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad