Hobotnica s krompirjem v solati

Znam svetuje

Hobotnica s krompirjem v solati je jed, za katero je vredno tudi grešiti.

Hobotnica s krompirjem v solati in njen okus

Hobotnica s krompirjem v solati ponuja izrazito mediteranski okus z značilnimi morskimi toni, svežino zelišč ter bogatostjo oljčnega olja. Okus hobotnice je nežen, a hkrati bogat, z dodano dimenzijo zaradi aromatičnega česna in citrusnega pridiha limoninega soka.

Krompir dodaja teksturo in nežno sladkobo, izkoščičene oljke pa prispevajo značilno slanost. Skupaj s svežim peteršiljem in drugimi zelišči imamo harmonično kombinacijo, ki je hkrati okusna, osvežujoča in pristno mediteranska.

Postrezite toplo hobotnico s krompirjem kot glavno jed ali toplo predjed. Če je hobotnica sveže kuhana in topla, bo jed še posebej okusna. Hladno pripravljeno solato lahko postrežete kot svežo hladno predjed ali lažjo glavno jed, še posebej primerno za toplejše dni.

Hobotnica s krompirjem v solati je odlična kot pikantna priloga k pečenemu mesu, na primer k ribam, piščancu ali jagnjetini. In nenazadnje postrežite manjše porcije hobotnice s krompirjem v kozarcih kot elegantno in okusno svežo predjed ob posebnih priložnostih ali večerjah.

Prehranska vrednost recepta

 • Energijska vrednost: Približno 300-400 kcal na porcijo.
 • Beljakovine: Približno 20-25 g na porcijo.
 • Maščobe: Približno 15-20 g na porcijo (od tega večinoma nenasičene maščobe iz oljčnega olja).
 • Ogljikovi hidrati: Približno 20-30 g na porcijo.
 • Vlaknine: Približno 5-8 g na porcijo (predvsem iz krompirja in oliv).
 • Vitamini in minerali: Dobrodošla prisotnost vitamina C, B12, B6, železa, kalija in drugih, odvisno od količine in raznolikosti sestavin.

Hobotnica s krompirjem v solati je hranljiva jed. Hobotnica je vir beljakovin, vitamina B12 in železa. Krompir vsebuje ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine C in B6 ter kalij. Oljčno olje prispeva zdrave maščobe, oljke pa maščobe in vlaknine.

Sestavine za hobotnico s krompirjem v solati

 • 1 hobotnica
 • 4 srednje veliki krompirji
 • 100 g izkoščičenih oljk (vloženih)
 • 4 stroki česna
 • 2 žlici limoninega soka
 • šopek svežega peteršilja
 • oljčno olje
 • 1 čebula
 • 1 koren peteršilja
 • 1 korenček
 • 2 lovorjeva lista
 • 6 – 8 zrn popra
 • sol
 • poper

Postopek

1Hobotnico operemo in jo damo kuhati skupaj z 2 strokoma česna, čebulo, korenčkom, korenom peteršilja, zrni popra, lovorjevim listom in soljo. Kuhamo na zmernem ognju približno eno uro, dokler ni hobotnica mehka, čas kuhanja je odvisen od velikosti hobotnice.

2Ko je hobotnica skuhana, jo pustimo v loncu, da se ohladi. Hladno narežemo na majhne koščke. Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke in ga v slani vodi skuhamo. Ko je kuhan, ga ocedimo in ohladimo.

3Hobotnico in krompir zmešamo in ji dodamo oljke. V manjšo skledico damo oljčno olje in vanj stisnemo 2 stroka česna. Olju dodamo še nasekljan svež peteršilj, sol, poper in limonin sok ter dobro premešamo. Polijemo po solati in jo premešamo. Za vsaj eno uro jo postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi premešajo.

Hobotnica je morski glavonožec, bogat s hranili:

Beljakovine: Hobotnica je odličen vir visokokakovostnih beljakovin, ki so pomembne za rast in obnovo tkiv v telesu.

Nizka vsebnost maščob: Hobotnica vsebuje malo nasičenih maščob in skoraj nič transmaščob, kar jo uvršča med nizko maščobne morske organizme.

Minerali: Bogata je z minerali, kot so železo, cink, fosfor in baker, ki so pomembni za različne funkcije v telesu, vključno z tvorbo rdečih krvnih celic in zdravjem kosti.

Nizka vsebnost kalorij: Hobotnica ima relativno malo kalorij v primerjavi z nekaterimi drugimi beljakovinskimi viri ter je primerna za ohranjanje telesne teže.

Vitamini: Vsebuje tudi različne vitamine, kot so vitamin B12, riboflavin, niacin in vitamin C.

Omega-3 maščobne kisline: Hobotnica vsebuje omega-3 maščobne kisline, ki so koristne za zdravje srca in imunskega sistema.

Nizka vsebnost holesterola: Hobotnica ima nizko vsebnost holesterola, kar jo uvršča med srcu prijazno hrano.

Če te zanima …

… nekaj zanimivih dejstev o hobotnici:

Hobotnice so inteligentni in fascinantni morski organizmi, ki spadajo v razred glavonožcev.

Anatomija: Hobotnice imajo mehko telo, ki je znano kot vreča, z okroglimi očmi in osemnajstimi dolgimi lovkami, ki vključujejo sesalce za oprijemanje plena.

Inteligenca: Hobotnice veljajo za ene najbolj inteligentnih nevretenčarjev. Imajo kompleksen živčni sistem in zmožnost učenja. Nekateri znanstveniki so opazili, da so lahko sposobne reševati preproste naloge in celo kazati načine sodelovanja.

Komunikacija: Hobotnice komunicirajo z okolico s pomočjo kompleksnih vzorcev spreminjanja barv, spreminjanja teksture svoje kože in gibanja svojih lovk. To jim omogoča komunikacijo, različne načine maskiranja in izražanje čustvenih stanj.

Oblika oči: Njihove oči so zelo razvite in podobne očem vretenčarjev. So dobro prilagojene za opazovanje okolja, kljub temu, da imajo slabši vid od ljudi.

Dihalni sistem: Hobotnice dihajo s pomočjo škrg, vendar so zmožne tudi dihati s kožo. Njihova koža je tanka in omogoča izmenjavo plinov.

Barvna mimikrija: Hobotnice so znane po svoji sposobnosti spreminjanja barv in teksture svoje kože, kar uporabljajo za kamuflažo in mimikrijo, bodisi za zaščito pred plenilci ali za lov na plen.

Življenjski prostor: Hobotnice najdemo v različnih morskih okoljih, od plitvih do globokih voda. Nekatere vrste živijo v skrivališčih na dnu morja, druge plavajo v odprtem morju.

Reprodukcija: Hobotnice so znane po svojem kratkotrajnem življenju in enem najbolj edinstvenih procesov reprodukcije med živalmi. Samica položi jajčeca, nato pa skrbi zanje do izvalitve mladičev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite