Čokoladni souffle z vaniljevo kremo

Morda vas zanima

- Oglas -

Noro dobra kombinacija okusov.

Sestavine

Souffle

  • 160 g čokolade s 70 % deležem kakava
  • 140 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 20 g moke
  • 20 g grenkega kakava v prahu
  • 4 jajca

Vaniljeva krema

  • 200 ml mleka
  • 150 ml sladke smetane
  • 1 vaniljev strok
  • 4 rumenjaki
  • 100 g sladkorja
  • 30 g gladke bele moke tip 500
  • 15 g hladnega masla
  • ščepec soli

Postopek

1Mleko vlijemo v posodo, dodamo semena, ki smo jih izdolbli iz vaniljevega stroka, dodamo tudi prazen strok in ščepec soli. Mleko segrevamo na zmerni temperaturi do vretja, nato ga odstavimo z ognja. V skledo damo rumenjake, sladkor in moko in z električnim mešalcem stepamo toliko časa, da dobimo penasto zmes.

2Iz mleka odstranimo strok in vročega počasi vlivamo čez jajčno zmes. Ob tem neprestano mešamo in pazimo, da se nam ne naredijo grudice. Vaniljevo kremo zlijemo nazaj v posodo in pristavimo na srednje močan ogenj. Ob stalnem mešanju kuhamo približno 3 minute, krema se bo zgostila in rahlo vrela. Odstavimo jo z ognja in med mešanjem dodamo še koščke hladnega masla. V kolikor so se vam vseeno naredile grudice, kremo enostavno precedimo. Nato jo pokrijemo in ohladimo na sobno temperaturo. Med tem pripravimo še souffleje.

3Za pripravo te sladice potrebujemo modelčke za peko souffleja. Naribamo čokolado, maslo narežemo na manjše koščke in ju stopimo – v večjem loncu zavremo liter vode, vanj potopimo manjši lonec ali stekleno skledo in na zmerni temperaturi kuhamo toliko časa, da se sestavini popolnoma stopita. Stopljeno dobro premešamo, da dobimo gladko zmes in pustimo, da se ohladi.

4Z električnim mešalnikom jajca penasto vmešamo s sladkorjem in mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Moko zmešamo s kakavom v prahu in mešanico dodamo jajcem. Najprej jo počasi premešajte na roke, kasneje še z električnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes. Nato dodamo še stopljeno in ohlajeno čokolado z maslom. Skupaj dobro premešajte z električnim mešalnikom.

5Modelčke za souffle najprej premažemo z maslom in nato še posujemo s piškotnimi drobtinicami. Piškoti naj bodo čokoladni, tako bo pečen souffle lažje zdrsnil iz modelčka. V modelčke vlijemo čokoladno maso, približno centimeter pod robom, ker nekoliko naraste. Pečico segrejemo na 180°C in pečemo na srednji legi od 12-15 minut. Dolžina peke je odvisna od pečice in modelčkov.

6Pravilno pečen souffle je na sredini mehak oziroma tekoč. Na krožnik zlijemo vaniljevo kremo in čez njo poveznemo pečen soufle. Kombinacija vanilje in čokolade – božansko.

Prejšnji članekČesnova kremna juha
Naslednji članekMuffini s češnjami
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -