Kutinov sirup

Morda vas zanima

- Oglas -

Če imate srečo in v pozni jeseni dobite kutine, iz njih pripravite okusen kutinov sirup. Kutine so že nekoliko pozabljen sadež, ki pa zaradi svojih pozitivnih lastnosti, vse bolj pridobiva na priljubljenosti. Z njimi lahko, v različnih sladicah, nadomestimo jabolka, tudi marmelade in kutinov sir nas bosta razveseljevala čez zimo.

Sestavine

  • 1,5 kg kutin
  • 1 neškropljena limona in lupinica
  • 900 g sladkorja
  • 2 l vode – približno

Postopek

1V večjo posodo damo 1 liter vode, limonin sok, limonino lupinico in 100 g sladkorja.

2Kutine dobro operemo, narežemo na četrtinke in jih sproti dajemo v vodo z limono, da nam ne oksidirajo.

3Na zmerni temperaturi jih počasi dušimo eno uro, dokler se kutine popolnoma ne zmehčajo. Če nam med kuhanjem povre preveč tekočino, jo dodamo.

4Kuhane pustimo, da se ohladijo, nato kutine stresemo na cedilo, ki ga pokrijemo z gazo in prestrežemo vodo, v kateri so se kuhale. Iz kutin, s pomočjo gaze, dobro iztisnemo ves sok in ga zlijemo v lonec z vodo, v kateri so se kuhale. Odstranimo tudi limonine olupke.

5Prilijemo še liter vode, preostali sladkor, zavremo in pri visoki temperaturi vremo pet minut.

6Še vroč sirup prelijemo v čiste in sterilizirane steklenice, zapremo in pokrijemo s krpo, da se počasi ohladi.

7Tako pripravljen sirup lahko uporabljamo vso zimo. Odličen je v čaju, z njim lahko prelijemo sladoled ali sadno pecivo, lahko pa ga enostavno razredčimo z vodo in uživamo v čudovitem okusu in aromi kutinovega sirupa.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -