Sirup iz rmana

Znam svetuje

Sirup iz rmana ima zeliščen in rahlo grenak okus ter se lahko uporablja na različne načine. Lahko ga zamešate z vodo in priporavite osvežujočo pijačo, uporabite kot sladilo za čaje ali ga dodate v koktajle. Prav tako je lahko odličen dodatek k sladicam ali uporaben pri pripravi omak.

Rman (Achillea millefoliumm L.)je že dolgo znan kot zdravilna rastlina, razlogov je več:

  1. Protivnetno delovanje: Rman vsebuje fitokemikalije, kot so flavonoidi in tanini, ki imajo protivnetne lastnosti. Ta protivnetni učinek lahko pomaga pri lajšanju vnetnih stanj v telesu.
  2. Hemostatične lastnosti: Rman je znan po svojih hemostatičnih lastnostih, kar pomeni, da lahko pomaga pri zaustavitvi krvavitve. Uporablja se lahko za zaustavljanje manjših krvavitev in zunanje rane.
  3. Prebavne koristi: Rman se tradicionalno uporablja za spodbujanje prebave in lajšanje prebavnih težav, kot so napenjanje, krči, slabost in napihnjenost. Ima pomirjujoč učinek na prebavni sistem.
  4. Zdravje kože: Zaradi svojih protivnetnih in adstrigentnih lastnosti se rman lahko uporablja za zdravljenje manjših kožnih težav, vključno z aknami, ekcemi, opeklinami in razdraženo kožo.
  5. Pomirjevalne lastnosti: Rman ima tudi pomirjevalne lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju tesnobe, stresa in nespečnosti. Čaj iz rmana se pogosto uporablja za sprostitev in pomiritev živčnega sistema.

Sestavine za sirup iz rmana

  • 1 skodelica svežih ali suhih rmanovih listov
  • 4 skodelice vode
  • 1,5 skodelice sladkorja
  • sok 1 limone

Postopek

1Če uporabljamo sveže rmanove liste, jih nežno odstranimo s stebel. Če pa uporabljamo suhe rmanove liste, jih ni potrebno posebej pripravljati.

2V lonec damo vodo, sladkor in sok limone ter tekočino zavremo. Ko voda zavre in se sladkor raztopi, dodamo rmanove liste. Zmanjšamo temperaturo in pustimo, da mešanica vre približno 15-20 minut, da se arome prenesejo v sirup.

2Ugasnemo ogenj in pustimo, da se sirup nekoliko ohladi. Prelijemo ga skozi fino cedilo ali gazo, da odstranimo rmanove liste.

  • Sirup prelijemo v sterilizirane steklenice ali kozarce, dobro zapremo in shranimo v hladilniku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite