Gospa med pečenkami ostaja Štefani pečenka, ki jo prepoznamo po tem, da so v njeni sredini kuhana jajce.
Sestavine
- 60 dag mletega mesa, pol govedine, pol svinjine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 žemlja (kruh)
- 1 čajna žlica peteršilja
- ščepec majarona
- 1 žlica olja
- 3 kisle kumare
- 6 jajc
- poper
- gorčica
- sol
- 1 žlica kisle smetane
Priprava
1Olupimo in sesekljamo čebulo, česen, peteršilj. V zmleto meso zamešamo 2 jajci, sol, poper, gorčico. Na žlici olja na hitro prepražimo čebulo, česen, peteršilj, majaron ter takoj zamešamo med meso. Pridamo v mleku namočeno in ožeto žemljo ter z roko premešamo. Počiva naj 15 minut.
2Medtem na trdo skuhamo 4 jajca, jih ohladimo v mrzli vodi in olupimo. Pečico segrejemo na 180°C. Podolgovat model namažemo z mastjo ali margarino, vanj razgrnemo polovico mesa. Po sredini mesa položimo jajca in po dolgem narezane kumare. Pokrijemo s preostalim mesom.
3Pečemo 45 minut. Pečenko namažemo s kislo smetano ali z maslom in pustimo še 5 minut v pečici. Ponudimo s pire krompirjem in z grahom.