Bazilika in njene zdravilne lastnosti

Morda vas zanima

- Oglas -

Kot pravi mali princ: “Bistvo je očem skrito.” Zato tudi pri baziliki ni pomembna njena oblika, temveč njena esenca.

Bazilika skozi zgodovino

Bazilika (Ocimum basilicum) je ena izmed tistih začimbnic, ki so ji že v najbolj oddaljeni zgodovini priznavali, da je veliko več kot le snov. V veliko antičnih zapisih najdemo opis bazilike kot kraljevega zelišča. Starogrška beseda “basileus” pomeni kralj. V Indiji imajo celo sveto baziliko – tulsi (Ocimum sanctum), do katere se tudi obnašajo kot do svete rastline.

Kaj je bazilika

Kot boste kmalu spoznali, pri baziliki ni tako pomembna zunanjost. Kakor da bi vam sama hotela povedati, da je bistvo očem skrito, se danes pojavlja v neštetih oblikah. Kar 60 različnih vrst bazilike poznamo. Njena barvna lestvica se razteza vse od svetlo zelene do močno rdeče z vijoličnim pridihom. Lističi so lahko povsem drobni in nežni ali pa dolgi do 5 cm, lahko so skodrani ali povsem ravni.

Kaj je v baziliki?

Za razliko od drugih začimb ima veliko manj eteričnih olj. Ta eterična olja se od sorte do sorte razlikujejo v svoji sestavi in tako v posameznih vrstah včasih najdemo tudi do 20 različnih eteričnih olj.

Zdravilne moči bazilike

V srednjem veku je veljala za sredstvo proti melanhoniji in depresiji, zato nam danes bazilika pride prav ne le za telo, ampak tudi za duha.

Protivnetno delovanje: bazilika se priporoča pri močnih vročičnih stanjih in okužbah. V ta namen baziliko skuhamo v vinu, sladimo z medom in precejeno pijemo večkrat na dan.

Vnetje ušes lahko dopolnilno zdravimo tudi z nekaj kapljicami soka bazilike, ki jih kanemo v ušesa.

Zoper bolečine v grlu in hripavost grgramo bazilikin čaj.

Piki žuželk: na mesto ugriza vtiramo sveže liste bazilike.

Prebavne težave: bazilika preprečuje napenjanje, krepi delovanje želodca, lajša prebavo maščob in spodbuja izločanje prebavnih sokov. Ker je protivnetna, deluje dobro tudi pri vnetju črevesja, bruhanju in želodčnih krčih.

Živčne težave: z njo zdravimo nervozo, motnje spanja, vrtoglavico in migreno.

Pri anemiji: ker je bazilika odličen rastlinski vir železa, obenem pa tudi drugih rudnin, je lahko v pomoč tudi pri izboljšavi krvne slike.

Pritisk in sladkor: bazilika uravnava krvni pritisk in raven sladkorja.

Morebitne nevarnosti pri uporabi

Do danes niso opazili nobenih nevarnosti, zato je bazilika začimba, ki jo je dobro uživati v čim večjih količinah.

Uporaba v kulinariki

Baziliko se splača gojiti na okenskih policah, da jo imamo na voljo svežo. Največ arome se nahaja v listih, ki jih osmukamo tik pred uporabo. Na vsak način pa je baziliko bolje v jed dodati šele proti koncu kuhanja, da se ne izgubi njena aroma, saj nobena sorta bazilike ne prenaša vročine.

V solati

Sveže mlade liste bazilike ročno potrgamo (če jih režemo z nožem, bodo kmalu postali črni) in jih dodamo na svežo solato. Odlično se ujame s paradižnikom, kumarami, zeleno solato in naribanim korenčkom.

V čajih

S poparkom ščepca listov boste pregnali žalostno razpoloženje, spodbudili prebavo in še marsikaj dobrega naredili za svoje telo in dušo.

Ob kuhani zelenjavi

Odlično se poda h kuhanem krompirju, grahu, k špinači, fižolu, jajčevcu in paradižniku.

V namazih

Drobno narezana ali zmleta bazilika je čarobna v kombinaciji s skuto, v jogurtu, paštetah in ob gobah.

V sadnih solatah

Poskusite ananas ali mango z baziliko in odkrijte čarovnijo, ki znižuje krvni sladkor, ki se pojavi ob zaužitju teh sladkih sadežev.

V rižotah

Poskusite rižoto z baziliko, naribano limonino lupino, s česnom in maslom.

Ob mesu in ribah

Zelo lepo se poda vsem vrstam mesa in rib.

Gojenje in shranjevanje

Bazilika je enoletnica. Najbolje raste na sončnem mestu, vendar je ne sme opeči opoldansko sonce. Zato se dobro počuti, če ima kakšno večjo rastlino nad glavo. Ker je zelo občutljiva na mraz in temperature pod 10 °C, jo sadimo na prosto šele konec maja.

  • Ko vzgojimo več bazilike kot jo lahko porabimo, jo lahko na hitro posušimo ali zmeljemo s soljo in z oljčnim oljem.
  • Zelo dobro se obnese, če sveže liste prelijemo z oljčnim oljem, jih pustimo stati teden ali dva in potem olje precedimo. Olje bo imelo ne le čudovito aromo po baziliki, ampak tudi veliko zdravilnih učinkovin, saj so topne v oljih.
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad