Kuhanje zelenjave in kuhanje na pari

Morda vas zanima

- Oglas -

Pri toplotni obdelavi zelenjave pazite na njeno strukturo. S toplotno obdelavo se struktura zelenjave odpira. Vsa vredna hranila so tako na voljo našemu organizmu.

Različne vrste zelenjave zahtevajo različno toplotno obdelavo. Krompirja ne moremo kuhati na enak način kot naprimer graha ali nežnih socvetij brokolija. Brokoli kuhamo v loncu z veliko količino vode, da se ne zmečka. Dušenje v majhni količini vode pa se ohranijo dragocene snovi in okus na drobno narezane korenaste zelenjave.

Blanširamo zelene vrste zelenjave. Na hitro pokuhamo v loncu z veliko količino vrele vode. Tako ohranimo zeleno barvo. Takoj za tem vzamemo zelenjavo iz lonca in jo na hitro ohladimo v mrzli vodi. Kuhane se takoj ustavi in barva se ohrani.

Velikokrat se sprašujemo, ali naj zelenjavo kuhamo pod pokrovko ali brez nje. Z vidika porabljene energije bi morali vedno kuhati s pokrovko. Pri zelenjavi, kot je na primer krompir, je ta način vsekakor primernejši. Pri kuhanju pogosto prihaja do ustvarjanja kemičnih vezi, ki so lahko škodljive za človeško telo. Temu se lahko izognemo tako, da nekatero zelenjavo kuhamo na pari.

Fižol naj bi zaradi tega razloga vedno kuhali brez pokrovke. Pri kuhanju fižola se ustvarja cianovodikova kislina, ki se raztaplja v pari in tako uhaja le iz odprtega lonca. Kuhanje na pari pomeni toplotno pripravljanje živil brez dodatkov maščob in brez stika z vodoin brez stika z izvorom toplote s pomočjo različnih vložkov za lonce ali posebnega lonca za kuhanje na pari. Glavni prednosti tega načina priprave sta nižja količina kalorij v pripravljeni hrani in odličen okus. Ta metoda je najprimernejša za pripravo finih živi, kot so puste ribe in nežna zelenjava. Ker je izguba vitaminov največja na začetku kuhanja(od 40 do 70 °C), mora voda v loncu vreti, preden vstavimo vložek v lonec. Lonec nato takoj pokrijemo s pokrovko.

Pripomočki za kuhanje na pari so tako enostavni kot metoda sama. Lonec s tesno prilegajočo opkrovko, različni parilniki ali posebni vložki za ribe in krompir. V lonec nalijemo najmanj 3 cm visoko plast vode, da bo jed gotova še preden izhlapi vsa voda. Živila, ki jih želimo pripraviti, rahlo začinimo in položimo na parilnik. Živila ne smejo priti v neposreden stik z vodo. V pari vedno pripravljamo enako velike surovine z enako strakturo. Voda v loncu lahko aromatiziramo z zelišči ali jo nadomestimo z vinom ali jušno osnovo. Zelenjavi in ribam dajo prijeten okus. Riba ima okus po ribi, zelenjava po zelenjavi. Pri tej toplotni obdelavi dobimo resnično čiste okuse.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -