Kako pripraviti maso za domače čevapčiče?

Znam svetuje

Kako pripraviti maso za domače čevapčiče je vprašanje, s katerim se radi ukvarjamo, ko razmišljamo o mesu, grilu, piknikih … Meso za domače čevapčiče mora biti čim bolj sveže. Najbolje je uporabiti mešanico govejega in svinjskega mesa, saj ima mešanica obeh vrst mesa običajno primerno razmerje maščob in beljakovin ter zagotavlja okusnejši rezultat.

Pri izbiri se izogibajte mesu, ki je preveč mastno ali z žilami, izberite tudi meso brez kože, da ne bodo v čevapčičih grudice.

Pred mletjem lahko meso narežete na manjše kose in ga za nekaj časa zamrznete, da si olajšate mletje mesa, pa še bolj čvrsto ostane.

Katere začimbe v maso za čevapčiče?

Jasno, brez začimb ni čevapčičev, izbira pa je pestra. Česen, paprika, timijan, gorčica, origano, kumina. Če želite uporabiti vse naštete začimbe naenkrat, jih dodajajte po malo. Ali pa si izberite samo dve in okusite, kakšen je okus samo pristnega, pečenega mesa. Ne pozabite, da je sol tudi začimba in kdaj poskusite čevapčiče, začinjene samo z njo in s poprom.

  • Česen bo čevapčičem dodal pikanten okus in aromo ter poskrbel, da se bo telo očistilo maščob.
  • Poper nas bo poživil in prav tako našo prebavo.
  • Paprika, sladka ali pikantna, bo ponudila sladek okus po dimu.
  • Kumina bo dodala malo začinjene toplote, grenke in z okusom po orehih.
  • Timijan bo meso odišavil, nas obenem poživil ter prav tako izboljšal prebavo.
  • Gorčica bo dala pikantnost in ostrino, pomaga bo telesu pri presnovi; eksperimentirajte z različnimi gorčicami.
  • Origano bo dal mesu grenak, a topel, lesen okus.

Kako velik naj bo čevapčič?

Ko je masa pripravljena, pa se lotimo še oblikovanja čevapčičev. Velikost čevapčičev je lahko različna, vendar se običajno gibljejo med 5 in 10 centimetri v dolžino. Domačini čevapčiči naj bodo predvsem dovolj veliki, da jih lahko zavijemo v lepinjo in hkrati dovolj majhni, da jih zaužijemo v “eni ali dveh potezah”.

Pomembno je tudi, da so čevapčiči enakomerno oblikovani, saj se bodo tako enakomerno spekli in ohranili svojo obliko med peko. Pred pečenjem jih je priporočljivo na rahlo pomokati, da ohranijo strukturo in še lepo, rjavo povrhnjico dobijo.

Kako pečemo čevapčiče v ponvi?

Seveda za peko čevapčičev ne potrebujemo vedno grila, povsem dobra je tudi domača ponvica. Najbolj je pomembno, da je ne napolnimo preveč. Čevapčiči se ne smejo dotikati, da se ne zalepijo skupaj. Če bodo imeli nekaj prostora okoli sebe, bodo enakomerno zapečeni. Prav tako je priporočljivo, da čevapčiče med peko obrnemo le enkrat, da se ne bodo preveč drobili.

Dajemo jih v vročo ponev in pečemo na srednji temperaturi približno 3-4 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato-rjave barve. Če se lepijo na ponev, jo malo podrsamo sem in tja, da se čevapčiči odlepijo.

Kako pečemo čevapčiče na grilu?

Pri peki čevapčičev na žaru bodite previdni, da jih ne pečete predolgo, saj lahko postanejo trdi in suhi. Notranja temperatura naj doseže 70 stopinj, kar preverite s termometrom za hrano.

Če želite, lahko čevapčiče po 5-6 minutah pečenja premažete z oljem ali maslom, da postanejo še bolj hrustljavi in sočni.

Recept za čevapčiče

Sestavine

  • 1 kg mletega mesa (mešanica govejega in svinjskega mesa)
  • 1 velika čebula, drobno sesekljana
  • 3 stroki česna, drobno sesekljani
  • 1 žlica rdeče paprike
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 čajna žlička sveže mletega črnega popra
  • 1/2 čajne žličke suhega timijana
  • 1/2 čajne žličke mlete kumine
  • 2 jajci
  • 1/2 skodelice drobtin (ali krušnih drobtin)
  • 1/2 skodelice mleka

Postopek

1V veliki skledi zmešajte mleto meso, sesekljano čebulo, sesekljan česen, rdečo papriko, sol, poper, timijan in kumino. Dobro premešajte.

2V manjši skledi zmešajte drobtine in mleko ter pustite, da se drobtine nekoliko navlažijo.

3V skledo z mesom dodajte jajca in drobtine ter dobro premešajte, da dobite homogeno maso.

4Mleto meso pustite stati v hladilniku vsaj eno uro, da se okusi dobro premešajo.

5Oblikujte mesne kroglice velikosti orehov in jih nato sploščite v ovalne oblike, dolge približno 10-12 cm.

6Na žaru ali v ponvi na srednje visoki temperaturi pecite čevapčiče približno 10-12 minut, dokler ne postanejo zlato rjave barve in so pečeni skozi. Med peko jih lahko nekajkrat obrnete, da se enakomerno spečejo.

Katere priloge pašejo zraven čevapčičev?

Postrežemo jih običajno zraven lepinje ali kruha, lahko pa jim tudi kaj dodamo:

  • Čebula – narezana na tanke kolobarje ali kocke, ponavadi rdeča ali bela čebula, ki jo lahko solimo, popramo in pokapljamo z oljem ali kisom.
  • Ajvar – namaz iz pečene paprike in jajčevcev, ki ima okus po rahlo začinjeni papriki in česnu.
  • Kajmak – kremast sir, ki ga pogosto uživajo na Balkanu, kot namaz na kruhu ali skupaj z mesnimi jedmi.
  • Kisla smetana – kisla smetana se pogosto postreže skupaj s čevapčiči, da ublaži pikantnost in začinjenost mesne jedi.
  • Krompir – krompir se lahko pripravi na različne načine, kot so pečen krompir, pražen krompir ali pire krompir.
  • Paradižnik – narezan na tanke kolobarje ali kocke, lahko postrežemo svež ali mariniran v olju in kisu.
  • Paprika – pečena ali kuhana paprika, narezana na tanke trakove ali kocke.
  • Jajčevci – pečeni ali kuhani jajčevci, narezani na tanke trakove ali kocke.
  • Lepinja – tradicionalni kruh, ki se uporablja kot podlaga za čevapčiče.
  • Gorčica – lahko se postreže kot priloga ali omaka, da se okrepi okus čevapčičev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite