Testo za burek

Znam svetuje

Testo za burek je zelo enostavno za pripravo, saj je narejeno iz nekaj osnovnih sestavin, le pri njegovi izdelavi potrebujemo nekaj spretnosti.

Testo za burek in njegov okus

Testo za burek ima nežen okus ter svežo, rahlo in zračno strukturo, ki se odlično dopolnjuje s polnilom. S pridihom olja in blago kislostjo zaradi dodanega kisa postane odlična osnova za burek.

Testo za burek je vsestransko in ga lahko uporabimo za pripravo različnih vrst burekov in podobnih jedi. Tukaj je nekaj načinov, kako ga lahko uporabite:

 1. Burek s sirom ali mesom: Testo razvaljajte, nadevajte s sirom, mletim mesom ali drugim nadevom po želji, zvijte v obliko bureka in pecite do zlatorjave barve.
 2. Štruklji ali pite: Razvaljano testo nadevajte s priljubljenim nadevom (npr. zelenjava, meso, sir), zvijte v obliko štruklja ali pite ter pecite.
 3. Pita s špinačo in feta sirom: Razrežite testo na manjše kvadratke, nadevajte s špinačo, feta sirom in začimbami, nato zložite v trikotnike in pecite.
 4. Pita z jabolki ali bučami: Testo razvaljajte, nadevajte s koščki jabolk ali buč, potresite s cimetom in sladkorjem, ter ga zavijte v obliko pite in pecite.
 5. Mini zavitki s poljubnim nadevom: Testo razrežite na manjše kvadratke, nadevajte z različnimi nadevi (npr. marmelada, čokolada, oreščki) in zvijte v zavitke ter pecite.
 6. Rulada z nadevom po izbiri: Razvaljano testo nadevajte s svojim najljubšim nadevom (npr. sadje, čokolada, oreščki), zvijte v rulado in pecite.

Uporaba testa za burek je resnično vsestranska, saj se prilega številnim različnim nadevom.

Prehranska vrednost testa za burek

V povprečju testo vsebuje:

 • Kalorije: Od 200 do 250 kcal na 100 gramov testa (odvisno od recepta).
 • Ogljikovi hidrati: Približno 40-50 gramov na 100 gramov testa.
 • Beljakovine: Približno 6-10 gramov na 100 gramov testa.
 • Maščobe: Od 1 do 5 gramov na 100 gramov testa.
 • Vlaknine: Od 2 do 4 gramov na 100 gramov testa.

Sestavine za testo za burek

 • 500 g moke
 • 4 žlice olja
 • 3 dl mlačne vode
 • 1 žlička soli
 • 2 žlički svetlega kisa

Postopek

1V večjo skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo olje, kis, sol raztopimo v mlačni vodi. Vodo dolivamo postopoma, testo začnemo mesiti s prsti, da se sestavine začnejo mešati med seboj.

2Ko dolijemo vso vodo, da začnemo gnesti, gnetemo ga vsaj 10 minut, da postane gladko, voljno, prožno in ne se prijema rok. Vmes nekajkrat s testom udarimo ob delovno površino.

3Iz testa oblikujemo hlebček. Skledo premažemo z oljem, vanjo prestavimo hlebček, ki ga tudi  premažemo z oljem in pustimo počivati vsaj eno uro.

4Veliko mizo  pokrijemo s prtom, ki  ga dobro pomokamo. Spočito testo damo na pomokan prt, ga rahlo pomokamo in tanko razvaljamo. Med valjanjem ga obračamo.

5Testo s pomočjo valjarja dvigujemo, da se razteza pod lastno težo.

6Nato s pomočjo hrbtne strani rok še razvlečemo. Začnemo na sredini in počasi vlečemo proti sebi. Dobiti moramo tanko, prozorno testo, da se vidi skozi njega.

7Na koncu razvlečemo še robove, debelejše pa odrežemo. Če se nam med vlečenjem testo krči, ga tanko premažemo z oljem in pustimo počivati še nekaj minut.

8Ko je testo dovolj tanko, ga poškropimo z oljem in tega nežno razmažemo po testu.

9Tako pripravljeno testo nadevamo s poljubnim nadevom, s pomočjo prta zavijemo in zavitek oblikujemo v polžka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite