Bosansko vlečeno testo

Znam svetuje

Bosansko vlečeno testo sodi po sestavinah med najpreprostejše vrste testa, po pripravi je pa precej zahtevno. Naredimo ga iz moke,  iz moke, olja, vode, soli in kisa.  Včasih mu dodamo tudi jajce, v bosanski kuhinji najdemo predlog, da se jajce doda vlečenemu testu pri pripravi sladkih jedi (baklave, štrukljev ali štrudljev..)

Sestavine za bosansko vlečeno testo

  • 250 g moke
  • 2 žlici olja
  • 1,5 dl mlačne vode
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička svetlega kisa ali limoninega soka

Postopek

1Vse sestavine stehtamo. V večjo skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo olje, kis, sol raztopimo v mlačni vodi.  Preverimo, če smo dodali vse sestavine. Če pozabimo na limonin  sok ali svetli kis testo skoraj zagotovo ne bo elastično.

2Vodo dolivamo postopoma, testo začnemo mesiti s prsti, da se sestavine začnejo mešati med seboj.

3Ko dolijemo vso vodo, da začnemo gnesti, gnetemo ga vsaj 10 minut, da postane gladko, voljno, prožno in ne se prijema rok. Vmes nekajkrat s testom udarimo ob delovno površino. Pravilno zgneteno testo je gladko in svilnato. Bolje, da je testo na začetku za malenkost premokro (lepljivo) kot presuho. Moko lahko dodamo, občutno težje pa je dodajati tekočino.

4Iz testa oblikujemo hlebček. Skledo premažemo z oljem, vanjo prestavimo hlebček, ki ga tudi  premažemo z oljem, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati vsaj eno uro. Če do testa prodre zrak, ga suši. Posušena mesta se med raztegovanjem testa trgajo. Če je v kuhinji manj kot 23 stopinj, testo prenesemo v toplejši prostor.

5Veliko mizo  pokrijemo s prtom, ki  ga dobro pomokamo. Spočito testo damo na pomokan prt, ga rahlo pomokamo in tanko razvaljamo.

6Testo lažje razvlečemo na dobro pomokani tkanini, prtu ali stari rjuhi, če ne moramo delovno površino zelo dobro pomokati. Prednost prta pa je še v tem, da veliko lažje  zavitek zvijemo, le z dvigom enega konca prta, in ravno prav narahlo, saj pretrdo zvit rad med peko poči.

7Nato ga začnemo s pomočjo hrbtne strani rok vleči. Začnemo na sredini in počasi vlečemo proti sebi. Dobiti moramo tanko, prozorno testo, da se vidi skozi njega. Če testa ne moremo razvleči tanko kot je treba, pomeni, da se glutenske vezi niso popolnoma razvile. Če v testu nastane luknja, testo preprosto stisnemo skupaj s prsti.

8Na koncu razvlečemo še robove, debelejše pa odrežemo. Če se nam med vlečenjem testo krči, ga tanko premažemo z oljem in pustimo počivati še nekaj minut.

Nasvet

9Če se nam zdi postopek prezahteven in smo si zaželeli burek ali štruklje, vlečeno testo enostavno kupimo 😊. Naprodaj je v dveh debelinah. Tanjšega uporabljamo predvsem za pripravo zavitkov, debelejšega pa za štruklje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite