Domače vlečeno testo

Znam svetuje

Domače vlečeno testo je preprosta umetnost, pri kateri potrebujete le toplo kuhinjo, voljne roke in gladko površino.

Vlečeno testo (italijansko: pasta sfoglia, francosko: pâte feuilletée) je tip testa, ki je znan po svoji značilni, drobljivi teksturi in se uporablja za izdelavo številnih peciv, sladic in slanih jedi. Sestavljeno je iz več plasti masla, ki so vstavljene med več plasti testa. Testo je sestavljeno s postopkom večkratnega zlaganja, ki se imenuje plastenje ali žepkanje. Med vsakim zlaganjem testo postane vse bolj tanko in ima vedno več plasti. Pri vsakem zlaganju se razvleče, nato se nanj položi plast masla in ponovno zloži. Postopek zlaganja se ponavlja večkrat, dokler ni dosežena želena tekstura in število plasti.

Sestavine za domače vlečeno testo

  • 400 g mehke moke
  • 1 jajce
  • 3 žlice olja
  • 1/2 žlice soli

Postopek

1Moko damo v skledo, naredimo jamico, vanjo damo jajce, olje in solimo.

2Testo mesimo tako, da počasi dolivamo mlačno vodo in umešamo moko. Ko dobimo primerno gladko testo, ga dobro pregnetemo. Na dobro pregnetenemu testu se pokažejo mehurčki.

3Oblikujemo 2 ali 3 hlebčke in jih položimo na pomokano desko ter premažemo z oljem, da se ne naredi kožica. Testo pokrijemo s pogreto skledo in pustimo počivati vsaj 30 minut.

4Hlebčke nato pomokamo in jih najprej razvaljamo – pazimo, da najprej valjamo robove. Razvlečeno testo potem premažemo z oljem in ga razvlečemo, da bo čim tanjše. Pustimo ga na prtu počivati 15 minut, da se malo posuši.

5Razvlečeno testo, namenjeno za slane zavitke, premažemo z oljem, za sladke zavitke pa z maslom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite