Mehke in puhaste mlečne žemljice posute z makom.
Sestavine
- 500 g bele moke
- 300 ml mleka
- 1/2 kocke kvasa
- 50 g masla
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 jajce
- mak (celi)
Postopek
1Mleko segrejemo do mlačnega, vanj damo sladkor in nadrobimo kvas ter pustimo 10 minut.
2V skledo presejemo moko, ji vmešamo sol in prilijemo mleko s kvasom. Vse skupaj zamesimo v gladko testo. Maslo narežemo na tanke lističe in ga v testo vmešamo na koncu. Najlažje bo, če si pomagamo s kuhinjskim robotom ali električnim mešalnikom. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na dvojno količino.
3Vzhajano testo razdelimo na 6 enakih delov, nato vsak del še na 3 enake dele. Iz vsakega dela med rokami oblikujemo svaljek, ki naj bo na sredini nekoliko debelejši kot na koncu. Iz 3 svaljkov spletemo kitko in jo prestavimo na pladenj, obložen s peki papirjem. Ponovno pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo na dvojno količino.
4Pečico segrejemo na 200°C. Preden damo makovke v pečico, jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo z makom. Pečemo jih približno 20 minut, da se lepo zapečejo.