Makovi polžki

Znam svetuje

Nič ni boljšega kot v dobri družbi, s skodelico kave ali čaja, uživati v doma spečenem pecivu. Tile makovi polžki so odlična izbira in če se boste držali recepta, zagotovo uspejo.

Sestavine za makove polžke

Testo

  • 300 g mehke bele moke za vzhajano testo
  • 20 g kvasa
  • 80 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1/4 žličke soli
  • 1 jajce
  • 1,5 dl mleka
  • 1 jajce
  • 1 žlica ruma
  • naribana lupinica 1 neškropljene limone

Nadev

  • 200 g mletega maka
  • 2 dl mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • 20 g masla
  • 50 g sladkorja

Postopek

1Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja in približno 1 deciliter mlačnega mleka. Malo premešamo in pustimo 15 minut, da kvas vzhaja.

2V manjšo skledo damo jajce, sol, raztopljeno maslo in sladkor. Z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo še limonino lupinico in še malo premešamo.

3Ko je kvas vzhajal, pričnemo mesiti testo. Najlažje bo, če uporabimo mešalnik z nastavkom za gnetenje. Če ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med mešanjem počasi prilivamo jajčno zmes. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko in zračno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo preostalo mleko.

4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebček, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno količino.

5Pripravimo še makov nadev. Mleko, maslo, sladkor in vaniljev sladkor zavremo in med mešanjem postopoma dodajamo mleti mak. Dušimo še minutko ali dve in odstavimo z ognja, da se nadev ohladi.

6Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo in ga enakomerno namažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in oblikujemo okrogel štrukelj. Narežemo ga na 3 cm široke kolute in zlagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pustimo vzhajati še 15 minut, nato pladenj potisnemo v pečico, ki smo jo predgreli na 180°C.

7Pečemo 25 minut in malo ohladimo. Če imamo radi slajše pecivo, ga potresemo s sladkorjem v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite