Šipkova marmelada

Morda vas zanima

- Oglas -

Z njo je resda veliko dela, je pa odličnega okusa in vonja ter ne lahko nenazadnje njeno priprave vzamemo kot lepo meditacijo, posvečeno kuhanju.

Sestavine

  • 1 kg šipka
  • 3 kg sladkorja

Postopek

1Šipku odrežemo črne kapice, zatem ga operemo in damo v posodo. Če nimamo primerne, ga lahko damo v dve posodi. Zalijemo ga s toliko hladne vode, da ga prekrije za 2 cm. Začnite ga kuhati, dokler ne začne razpadati. Če se želite prepričati, stisnite eno jagodo šipka s kuhalnico – mora biti mehka. Če vam vode med kuhanjem zmanjka, je postopoma nekoliko dolijte.

2Ko je kuhan, naj počiva kakšnih 30 minut. Zatem vzamite gosto sito in začnite s pasiranjem skozi gosto cedilko. Ne dajajte preveč šipka v cedilko. Ob pasiranju si pomagajte z rokami ter si nadenite gospodinjske rokavice. Na cedilu naj ostanejo samo olupki in šipkove koščice. Za lažje pasiranje šipku dodajajte vodo, v kateri se je šipek kuhal.

3Šipkov pire dajte v posodo, v kateri boste kuhali marmelado. Dodajte ji sladkor in kuhajte na zelo zmernem ognju. Nenehno jo mešajte z metlico za sneg, to je zelo pomembno. Če na marmelado pozabite, bo zaradi sladkorja, ki je v njej, zelo hitro zagorela in se prijela lonca.

4Kuhajte jo približno 30 minut, nakar preizkusite, koliko se je zgostila. Kapljico marmelade kanite na hladen porcelanski krožniček – če še ni dovolj lepljiva in gosta, kuhajte še kakšno minuto ali dve.

5Še vročo prelijte v sterilizirane kozarčke, dobro zaprite, pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Če te zanima …

… marmelado lahko pripravimo tudi iz zmrznjenega šipka, in sicer po enakem postopku, kot smo ga opisali.

Prejšnji članekMorska paella
Naslednji članekČokoladni preliv za torte in pecivo
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi