Krhko testo za slano pito

Morda vas zanima

- Oglas -

Obožujemo pite, tako sladke kot slane. Največkrat jih pripravljamo iz krhkega testa, postopek pa je približno enak za obe vrsti pit. Pri sladkih dodamo v testo še sladkor, v obeh primerih pa ščepec soli. Testo lahko pripravimo tudi brez jajc, namesto tega dodamo malo več kisle smetane.

Sestavine

  • 250 g mehke moke
  • 125 g hladnega masla
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 50 g kisle smetane

Postopek

1V skledo presejemo moko in sol. Dodamo kislo smetano in na majhne kocke narezano hladno maslo. S prsti drobimo moko in maslo toliko časa, da ni več vidnih, večjih koščkov masla, dodamo še jajce in na hitro zgnetemo testo. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

2Model za pito namažemo z maslom, lahko ga posujemo z drobtinicami ali moko. Testo razvaljamo na velikost modela + roba.

3Razvaljano testo previdno prestavimo v pekač, najlažje to naredimo kar z valjarjem. Nanj ovijemo testo in hitro prenesemo nad pekač. Z rokami ga pritisnemo na dno in oblikujemo rob. Odvečno testo odrežemo. Testo mora biti enakomerno debelo, približno 1/2 centimetra.

4Dno dobro prebodemo z vilicami, na testo položimo peki papir in ga obtežimo s suhim fižolom ali utežmi za slepo peko. Pečemo 15 minut v ogreti pečici (180°C), nato odstranimo peki papir z utežmi in pečemo še 10 minut, da se zlato-rumeno obarva.

5Na pečeno testo naložimo poljuben nadev in vrnemo v pečico za toliko časa, da se speče še nadev.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi