Artičoke za zdrav žolč

Znam svetuje

Zaradi nepravilne prehrane in snovi, ki smo jim izpostavljeni v okolju, naše telo drugače funkcionira. Pojavijo se težave z jetri, želodcem, žolčem. Odlična pomoč pri razstrupljanju našega telesa so artičoke. Vseeno sta zdrava, uravnotežena prehrana in gibanje edino pravo zdravilo na dolgi rok, a artičoke niso samo za profesionalne kuharje in gurmane.

Ni jih potrebno uživati vsak dan, so pa zelo koristne za celoten prebavni sistem. Pospešuje nastanek in odtekanje žolča. Preprečuje nastanek žolčnih kamnov in znižuje sintezo novega holesterola v jetrih.

Artičoka je v bistvu grm, ki zraste do kar 2m v višino in prav toliko v širino. Ima dolge narezane liste, cvetne vejice pa nosijo 6 do 12cm velike košarice, v katerih so mlada socvetja. Dokler so glave zaprte, niso grenke. Spodnji del, ki ima mesnate liste, uporabimo za pripravo jedi. Imajo vijolične cvetove, listi pa so zgoraj zeleni, spodaj pa so belo kosmati.

Vsebuje fenolne kisline in flavonoide. Poznali so jo že stari Rimljani, ki so jo gojili kot zelenjavo. Iz artičoke je mogoče izdelati tudi vino in liker. Poznate temen, grenak liker, ki se imenuje Cynar? Tako je, narejen je iz artičoke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite