Oboลพujemo pite, tako sladke kot slane. Najveฤkrat jih pripravljamo iz krhkega testa, postopek pa je pribliลพno enak za obe vrsti pit. Pri sladkih dodamo v testo ลกe sladkor, v obeh primerih pa ลกฤepec soli. Testo lahko pripravimo tudi brez jajc, namesto tega dodamo malo veฤ kisle smetane.
Sestavine za krhko testo za slano pito
- 250 g mehke moke
- 125 g hladnega masla
- ลกฤepec soli
- 1 jajce
- 50 g kisle smetane
Postopek
1V skledo presejemo moko in sol. Dodamo kislo smetano in na majhne kocke narezano hladno maslo. S prsti drobimo moko in maslo toliko ฤasa, da ni veฤ vidnih, veฤjih koลกฤkov masla, dodamo ลกe jajce in na hitro zgnetemo testo. Oblikujemo ga v hlebฤek, zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
2Model za pito namaลพemo z maslom, lahko ga posujemo z drobtinicami ali moko. Testo razvaljamo na velikost modela + roba.
3Razvaljano testo previdno prestavimo v pekaฤ, najlaลพje to naredimo kar z valjarjem. Nanj ovijemo testo in hitro prenesemo nad pekaฤ. Z rokami ga pritisnemo na dno in oblikujemo rob. Odveฤno testo odreลพemo. Testo mora biti enakomerno debelo, pribliลพno 1/2 centimetra.
4Dno dobro prebodemo z vilicami, na testo poloลพimo peki papir in ga obteลพimo s suhim fiลพolom ali uteลพmi za slepo peko. Peฤemo 15 minut v ogreti peฤici (180ยฐC), nato odstranimo peki papir z uteลพmi in peฤemo ลกe 10 minut, da se zlato-rumeno obarva.
5Na peฤeno testo naloลพimo poljuben nadev in vrnemo v peฤico za toliko ฤasa, da se speฤe ลกe nadev.
