Žajbelj

Znam svetuje

Če katera rastlina ponazarja zdravje, je to žajbelj, stari znanec iz sosedovega vrta, kjer iz leta v leto kljubuje burji, mrazu in poletni pripeki ter je videti, da mu nič ne more do živega. Pa še prav imajo. Vsakodnevno pitje čaja, pripravljenega iz te domala nesmrtne rastline, dobro odganja starost. Latinsko ime salvia pač izhaja iz besede salvus, ki pomeni “zdrav”.

Osebna izkaznica

Ime: žajbelj (Salvia officinalis L.)

Nabiramo: liste aprila, ko so še mladi, cvet maja in junija

Ta čudovita rastlina zdravi vnetja v ustih in žrelu, dihalne težave, prebavne motnje, težave, ki jih prinaša menopavza, izboljšuje spomin.

Nabiranje in sušenje

V zdravilne namene se uporabljajo listi žajblja, ki jih nabiramo aprila, ko so še mladi in žajbelj še ne cveti. Sušimo jih le v senci in jih pri tem večkrat obračamo. Posušene shranimo v tesno zaprtem kozarcu, in sicer v hladnem, temnem in suhem prostoru – tako shranjen žajbelj naj bi se ohranil približno šest mesecev. 

Cvet nabiramo v maju in juniju. Ko žajblju zrastejo novi listi, jih lahko znova naberemo in to počnemo vse leto. Sveže liste lahko uporabljamo sproti kot vsakodnevno začimbo. Zavijemo jih v vlažno papirnato brisačo in položimo v plastično vrečko. Svež žajbelj hranimo v hladilniku, kjer se bo ohranil nekaj dni.

Vsebuje vitamin K, antioksidante, magnezij, cink, baker, vitamine A, C in E.

Kdaj ga uporabljamo?

Grgranje žajbljevega čaja lajša vnetje sluznice žrela in grla. Čajno žličko posušenih listov žajblja prelijemo z decilitrom vrele vode in pustimo stati 10-15 minut. Precedimo in večkrat na dan grgramo.

Pomaga pri vnetih dlesnih. Večkrat na teden temeljito prežvečimo svež ali posušen list žajblja ter ga nato izpljunemo.

Blaži krče v prebavilih in nanje deluje spodbudno, saj sprošča vetrove, odpravlja bruhanje in drisko. Da si pomagamo, večkrat dnevno spijemo skodelico sveže pripravljenega čaja.

Zmanjšuje potenje, tudi nog, in znižuje količino sladkorja v krvi. Ohlajen pripravek pijemo 2 do 4 tedne.

Pomaga sprožiti zaostalo menstruacijo, obenem pa pomaga pri zdravljenju težav v menopavzi, saj posnema delovanje estrogena. Krepi maternico in ureja menstruacijo ter lahko odloži prezgodnjo menopavzo.

Opozorilo

Otroci do 12. leta starosti naj ne uživajo čaja in alkoholnih izvlečkov žajblja ali njegovega eteričnega olja.

Žajblja ne smemo uživati niti med nosečnostjo ali v času dojenja, saj zavira tvorbo mleka.

Zdravilni pripravki iz žajbljevega izvlečka in eteričnega olja naj se uporabljajo previdno, v manjših količinah in kratek čas. Uporaba naj ne traja dlje kot en mesec. 

Če te zanima več …

… žajbelj uporabljamo kot začimbo pri pripravi perutnine, rib, različnih omak, zlasti paradižnikove, in minešter. Svežega drobno nasekljamo in jedi dodamo na koncu, recimo na jajčno omleto. Dobro se razume tudi z jogurtom, zlasti pri lahkih solatah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite