Spravilo zelišč

Morda vas zanima

- Oglas -

Potem, ko smo na okenski polici ali na vrtu uspešno vzgojili izbrana zelišča in je napočil čas, da jih poberemo, moramo upoštevati nekaj pomembnih načel.

Posamezne dele rastlin trgamo oziroma nabiramo ob različnem času in na različne načine. Priporočljivo je, da jih polagamo v plitve košare ali zabojčke v eni sami plasti, s čimer preprečimo, da bi se najbolj krhki deli poškodovali.

Rastline, ki jih gojimo zaradi korenin ali čebulic, kot na primer česen, ob koncu sezone cele izruvamo oziroma izkopljemo, medtem ko lahko baziliko in nekatere druge listnate enoletnice pustimo v zemlji do pozne jeseni; dotlej jim tudi odstranjujemo odvečne poganjke.

Zelo pomembno je, da pri tem upoštevamo vrsto, velikost in starost rastline. Trajnic, kot so žajbelj, timijan in rožmarin pred zimo ne smemo preveč oslabiti s pretiranim ščipanjem listov in poganjkov, še posebaj, če je rastlina majhna, mlada ali pravkar presajena.

Kadar potrebujemo zelišča z vrta ali balkona za sproti, ne smemo nikoli potrgati več kot 10% zelenja, saj utegnejo rastline zaradi šoka propasti. Nasprotno bo preudarno trganje listov in poganjkov trajnice le še okrepilo in pospešilo njihovo rast.

Listi

Liste lahko trgamo vse leto, še zlasti pri rastlinah, kot so timijan, rožmarin, peteršilj, drobnjak in prava krebuljica. Njihov okus in vonj sta najizrazitejša tik pred cvetenjem. Poskusite izbrati predvsem mlade liste, ki jih je najbolje natrgati zjutraj, potem ko iz njih izhlapi rosa. Nato je treba izločiti vse nepravilne ali od žuželk poškodovane liste. Tiste, ki ostanejo, kar najmanj prelagamo in gnetemo, da jih ne poškodujemo. Iz zmečkanih listov namreč izteče eterično olje, ki jim daje značilen okus.

Cvetovi in čebulice

Cvetove zelišč, kot so drobnjak, boreč, zdravilni ognjič in kamilica, je treba previdno odščipniti takrat, ko se povsem odprejo. Sivkini cvetovi so najboljši, ko se šele začnejo odpirati. V vseh primerih pa moramo izločiti poškodovane, ovenele in stare primerke. Naberemo jih v odprte zabojčke ali košare, v katerih jih hranimo, dokler jih ne uporabimo. Pripravljanje zalog za dalj časa v naprej ni priporočljivo.

Česen in druge čebulnice pobiramo pozno jeseni, ko začnejo odmirati njihovi listi.

Semena

Ko se izoblikujejo semenske glavice in stroki, moramo budno spremljati njihov razvoj, saj je nadvse pomembno, da jih potrgamo ob pravem času. Semena in stroki tedaj ne smejo biti več zeleni – če so, pa morajo biti povsem posušeni. Če se bojimo, da bi se seme raztreslo, previdno nagnemo steblo s semensko glavico in jo odrežemo nad papirnato vrečko, da se vsebina strese vanjo.

Semena ali semenske glavice nato razprostremo v toplem in zračnem prostoru, dokler se povsem ne posušijo. Tedaj jih previdno pospravimo v vrečke ali škatle, ki jih je priporočljivo označiti že na začetku, da pozneje ne bi zamešali njihove vsebine. Posušena semena lahko za dalj časa spravimo tudi v temne in nepredušno zaprte kozarce. Če jih nameravamo naslednje leto znova posejati, jih dotlej shranimo v suh in hladen prostor.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -