Morda vas zanima

- Oglas -

Jetrnik ali plavica je ena prvih pomladnih rastlin, ki nas z drobnimi modrimi cvetki razveseljuje marca in aprila. Je 5–15 centimetrov visoka rastlina, ki jo najdemo med grmičevjem, v gozdovih, na višinskih in nižinskih suhih rastiščih. Najprej požene steblo, nato cvet in šele zatem listi z dlakastimi, usnjatimi peclji. Cvetovi imajo šest do dvanajst lističev nežno modre barve, lahko pa so celo rožnati ali beli.

Učinkovine

Jetrnik vsebujejo čreslovine, saharozo, smolo, glikozide, tanin in mineralne snovi. Uporabljamo ga v zdravilne namene, vendar le posušenega, saj je svež strupen. Vsebuje namreč hlapljivo snov anemonol, ki je dražljiva in vpliva na osrednje živčevje, zato moramo rastlino pred uporabo obvezno dobro posušiti. Uporabljamo ga pri težavah z jetri in žolčem, saj deluje protibakterijsko, pomaga pri uhajanju urina ter lajša težave pri bronhitisu. Deluje tudi kot diuretik in pospešuje delovanje vranice.

Kdaj ga nabiramo

Nabiramo ga v času cvetenja. Trgamo le cvetove, ki jih previdno odlagamo v košaro, da se ne bi zmečkali. Pri tem z rastline nikar ne poberimo vseh cvetov, temveč kakšnega pustimo, saj bomo le tako zagotovili rast tudi prihodnje leto.

Sušenje in priprava čaja

1Da bi ohranili vse učinkovine, jetrnik posušimo na hitro, najbolje v sušilniku zelišč. Ko se popolnoma posuši, ga shranimo v kozarcu v temnem in suhem prostoru s temperaturo, ki naj ne bo višja od 20 stopinj Celzija.

2Čaj pripravimo tako, da dve čajni žlički posušenega jetrnika prelijemo s skodelico mrzle vode ter ga pustimo namočenega šest ur. Nato ga precedimo, tekočino pa segrejemo, vendar ne zavremo. Priporočljivo je spiti največ dve skodelici čaja na dan.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad