Rumove kroglice

Znam svetuje

Rumove kroglice iz piškotov, čokolade in kokosove moke smoustvarjali že kot otroci, le da takrat seveda niso vsebovale ruma. Sedaj ko smo odrasli, pa ga lahko dodamo in kroglice bodo še okusnejše.

Rumove kroglice so razkošno sladko razvajanje, ki združujejo hrustljavost maslenih piškotov s čokolado, grenkim kakavom in nežno sladkostjo kokosove moke. V tem preprostem, a okusnem receptu se masleni piškoti drobijo in zlivajo v čokoladno mešanico, ki kroglicam doda bogat okus in globino.

Dodatek ruma pričara aromatično noto in dodatno oplemeniti okusno harmonijo. Za zaključek se kroglice povaljajo v kokosovi moki, ki dodaja ne samo teksturo, ampak tudi rahlo eksotično noto.

Prehranska vrednost recepta

Približna prehranska vrednost za rumove kroglice:

 1. Energijska vrednost: Ena kroglica vsebuje približno 100-150 kilokalorij, odvisno od velikosti.
 2. Beljakovine: Približno 1-2 g beljakovin na kroglico.
 3. Maščobe: Približno 6-10 g maščob na kroglico, predvsem nasičenih maščob iz masla in kokosove moke.
 4. Ogljikovi hidrati: Približno 10-15 g ogljikovih hidratov na kroglico, predvsem zaradi sladkorja v prahu, piškotov in kokosove moke.
 5. Vlaknine: Manjša količina vlaknin, predvsem zaradi kokosove moke.

Rumove kroglice so visoko kalorične zaradi masla in sladkorja, ponujajo pa harmonično kombinacijo okusov, kjer se sladkost izravnava z nežno grenkim priokusom čokolade in rahlo slanostjo kokosa.

Sestavine za rumove kroglice

 • 400 g maslenih piškotov (Albert keksi)
 • 150 g čokolade v prahu
 • 50 g grenkega kakava v prahu
 • 180 g sladkorja v prahu
 • 250 g mehkega masla
 • 4 žlice ruma
 • ščepec soli
 • 150 g kokosove moke

Postopek

1Piškote zmeljemo, lahko v multipraktiku, ali jih damo v vrečko in zdrobimo z valjarjem. Dodamo vse sestavine, razen kokosove moke, in umesimo testo.

2Z žličko zajamemo maso in jo z roko oblikujemo v srednje velike kroglice, ki jih nato polagamo na krožnik v kokosovo moko. Med valjanjem jih malo oritisnemo, da se kokosova moka prime iz vseh strani. Kroglice zlagamo v skledo in to je to. Dober tek!

Nasvet

Kroglice lahko namesto v kokosovi moki povaljamo tudi v zdrobljenih oreščkih, grenkemu kakavu ali čokoladnih mrvicah.

Če te zanima …

… kakšen podatek o rumu:

Rum je destiliran alkoholni napitek, priljubljen po vsem svetu.

 1. Izvor: Rum je tradicionalna pijača, ki ima globoke korenine v Karibih, predvsem na otokih, kot so Kuba, Jamajka, Barbados ter Trinidad in Tobago. Danes se proizvaja po vsem svetu, vključno z Južno Ameriko, Azijo in Oceanijo.
 2. Surovine: Glavne sestavine za pridelavo ruma so melasa (stranski proizvod pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa) ali sveži sladkorni trsni sok.
 3. Vrste rumov: Obstaja več vrst rumov, ki se razlikujejo glede na način pridelave in staranje. To vključuje bele (neolupljene), zlate (svetlo ali temno), temne (starejše in bolj bogate) ter premium in starane rume.
 4. Postopek destilacije in staranja: Rum se destilira iz fermentiranega sladkornega trsa. Mnogi rumi zorijo v hrastovih sodih, kar prispeva k barvi in okusu. Trajanje staranja vpliva na končni okus in kompleksnost.
 5. Arome in okusi: Rumi lahko ponudijo različne arome in okuse, vključno z vaniljo, karamelom, začimbami, sadjem in oreščki. To je odvisno od regije pridelave, vrste sladkornega trsa in načina destilacije.
 6. Uporaba v koktajlih in kulinariki: Rum je ključna sestavina številnih klasičnih koktajlov, kot so Mojito, Piña Colada, Daiquiri in Mai Tai. Poleg tega se uporablja tudi pri kuhanju, na primer pri pripravi različnih sladic in omak.
 7. Stopnja alkohola: Alkoholna vsebnost ruma se giblje med 37,5% in 80% alkohola glede na vrsto in namen uporabe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite