Pljučnik

Znam svetuje

Njegovo ime kar samo pove, čemu je namenjen. Pljučnik oziroma njegovi listi in cvetovi so blagodejno zdravilo zoper obolenja dihal. V ljudskem zdravilstvu so jih uporabljali celo za zdravljenje tuberkuloze in pljučnice, mi pa si lahko še dandanes vsaj ob lažjih dihalnih težavah pomagamo s to koristno rastlinico iz družine srholistovk.

Osebna izkaznica

Ime: pljučnik, navadni (Pulmonaria officinalis)

Uporaba: liste in cvetove nabiramo spomladi; pljučnik cveti od marca do maja in naj nas barva cvetov ne preseneti, saj se spreminja od rdeče do vijolične in nazadnje modre.

Nabiranje in sušenje

Pljučnik bomo našli, kjer je zemlja globoka in vlažna. Najdemo ga na travnikih in pašnikih, na posekah in v svetlih, listnatih gozdovih.

Sušimo ga na hitro in v toplem prostoru, kjer je vsaj 30 stopinj Celzija. Seveda lahko to naredimo tudi v sušilcu. Pomembno je, da ob sušenju listi ostanejo zeleni, da torej na svetlobi ne izgubijo svoje zdravilne učinke.

Dobro posušeno rastlino hranimo eno leto v papirnatih vrečkah, kartonskih škatlah ali v vrečkah iz blaga. Največ učinkovin bo ostalo, če jo shranimo v steklenih kozarcih v temnem prostoru.

Kdaj ga uporabljamo?

Pljučnik je dober za naše dihalne poti in pljuča, saj vsebuje veliko kremenčeve kisline, zaradi katere se lažje izkašljujemo, rudninskih snovi, predvsem kalcija, smole in čreslovin. Uspešno razredči našo sluz, sprošča dihalne poti in nam olajša dihanje.

Pomaga tudi ob vnetju grla in hripavosti – lahko ga pijemo ali grgramo. Lajša suh, dražeč kašelj ter je priporočljiv kot dodatek ob zdravljenju kroničnega bronhitisa.

Obenem je močan antioksidant – zmanjšanje tveganja za rakave bolezni in bolezni srca ter preprečuje prezgodnje staranje celic in ohranja lepoto kože.

Kot diuretik spodbuja odvajanje vode iz telesa in lajša okužbe sečil, pomaga ob prebavnih motnjah, kot so napihnjenost, zadrževanje vode v telesu, diareja ali težave s prebavljanjem določenih živil. Zdravil pa naj bi tudi hemeroide.

Pljučnikov čaj

Dve čajni žlički posušene rastline pljučnika prelijmo z 2dcl vrele vode, ki jo prej ohladimo na približno 80 stopinj Celzija. Pokrijemo in počakamo 5 do 10 minut ter zatem pljučnikov čaj precedimo.

Sveže pripravljen čaj lahko uživamo večkrat na dan. Pri prehladu lahko spijemo do 3 skodelice čaja na dan, po osmih dneh pa obvezno naredimo pavzo, saj vsebuje pirolizidinske alkaloide. Mešamo ga lahko z drugimi zelišči, kot so timijan, ozkolistni trpotec, materina dušica, njivska preslica in žajbelj.

Še več zdravilnih učinkovin bomo pridobili, če pljučnik zvečer namočimo v hladno, prekuhano vodo in ga čez noč pustimo v pokriti posodi. Zjutraj pripravek segrejemo do vrelišča, precedimo in počasi srkamo. Če popijemo preveč tekočine naenkrat, se odvečna hitro izloči, s tem pa tudi pljučnikove učinkovine. 

Mešanica za bolezni pljuč in bronhijev

Ko združimo moč več zelišč, dobimo odličen čaj za dihala.

Sestavine

  • 100 gramov pljučnika
  • 100 gramov listov suličastega trpotca
  • 50 gramov pekočih kopriv
  • 50 gramov njivske preslice

Priprava

Zavremo četrt litra vode, odstavimo od ognja in pokačamo, da se ohladi na približno 80 stopinj Celzija, nakar prelijemo zvrhano čajno žličko posušene mešanice naštetih zelišč. Posodo pokrijemo in počakamo 15 minut.

Precedimo, počakamo, da se ohladi in pijemo po požirkih čez ves dan. Na dan lahko spijemo do 3 skodelice čaja.

Čajna mešanica pri težavah s pljuči: vzamemo enake dele pljučnika, ozkolistnega trpotca in koprca ter ga pripravimo, kot smo opisali. Čaj pijemo čez dan vsaki dve uri po eno veliko žlico.

Sirup iz pljučnika

Skuhamo zelo močan pljučnikov čaj, ga precedimo in mu primešamo 1/3 medu. Sirup nato jemljemo po žličkah ob kašlju. Pripravljamo ga sproti, po potrebi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite