Sirup iz pljučnika

Znam svetuje

Odkrijte čarobnost narave z našim receptom za sirup iz pljučnika. Ta osvežujoči sirup izjemnega okusa je narejen z ljubeznijo do narave in tradicije. Pljučnik, znan po svoji zdravilni moči, se preoblikuje v slasten sirup, ki vas bo osvežil v vročih poletnih dneh.

Navadni pljučnik, Pulmonaria officinalis, je med prvimi znanilkami pomladi. Cveti od marca do maja. Cenjen je bil že v antičnih časih, saj lise na njegovih listih spominjajo na pljučne mehurčke in v antiki so verjeli, da rastlina zdravi tiste dele telesa, ki jim je podobna.

Pljučnik je do 30 centimetrov visoka rastlina, cvetovi so najrazličnejših barv, od roza, rdečih vijoličnih in modrih odtenkov. Tako listi kot steblo so porasli z dlačicami. Že samo ime pove, da s pripravki iz pljučnika zdravimo pljučne bolezni, bolezni dihal, vnetje grla in kašlja.

Pljučnik je hkrati tudi močan antioksidant, zato preprečuje prezgodnje staranje in poskrbi za lepši videz vaše kože.  Ta zdravilna rastlina v marcu in aprilu vsebuje pomembne zdravilne učinkovine. Največ je kremenčeve kisline, sluzi, čreslovine, saponinov, smole, raznih rudninskih soli, predvsem kalcija.

Uživanje pripravkov iz pljučnika koristi našemu zdravju. Mlade liste lahko dodamo solatam ali jih pripravimo kot špinačo. Rastlino posušimo in iz nje pripravimo čaj. Lahko pa iz pljučnika pripravimo tudi sirup.

Sestavine za sirup iz pljučnika

  • 200 g svežega pljučnika (cvetovi in listi)
  • 700 g sladkorja
  • 1 liter vode
  • sok ene limone
  • 20 g citronke

Postopek

1Priprava je precej enostavna. Vodo s sladkorjem zavremo, pustimo, da se malo ohladi in dodamo limon sok in pljučnik. Namakamo 12 ur, vmes večkrat premešamo. Precedimo ga in dodamo še citronko za boljši okus in daljšo obstojnost. Tako pripravljen sirup lahko dodajamo čaju ali ga kar pijemo z vodo.

2Sirup pa lahko pripravimo tudi na drugačen način, ko iz svežih cvetov in listov pljučnika iztisnemo sok. To naredimo tako, da pljučnik sesekljamo in precedimo skozi gazo. Primešamo toliko medu, da dobimo lepo tekoč sirup. Hranimo ga v hladilniku in uživamo po žličkah.

Ali ste vedeli?

Pljučnik (Pulmonaria) je zelnata rastlina, ki jo pogosto najdemo v gozdovih, na vlažnih tleh in ob poteh. Tu je nekaj zanimivosti o pljučniku:

Zdravilna uporaba: Pljučnik je tradicionalno uporabljan v zdravilstvu zaradi svojih domnevnih zdravilnih lastnosti. Verjame se, da ima pljučnik blagodejen vpliv na dihalni sistem in da lahko pomaga pri lajšanju težav s pljuči.

Značilna oblika listov: Listi pljučnika so pogosto prepoznavni zaradi svoje značilne oblike. Mnogi imajo lisaste vzorce, ki spominjajo na pljuča, kar je verjetno prispevalo k njihovemu imenu.

Spreminjanje barve cvetov: Cvetovi pljučnika se odpirajo v različnih barvah, najpogosteje v modri, roza, vijolični ali rdeči barvi. Poleg tega se barva cvetov lahko spreminja med različnimi fazami cvetenja.

Priljubljen v vrtovih: Pljučnik je priljubljena okrasna rastlina v vrtovih, saj poleg svojih zdravilnih lastnosti prinaša tudi lepoto v obliki barvitih cvetov in privlačnih listov.

Biodiverziteta: Rastlina pljučnik lahko privabi različne vrste žuželk, vključno s čebelami in metulji, kar prispeva k biodiverziteti v okolju.

Gojenje v senci: Pljučnik se dobro znajde v senčnih ali delno senčnih območjih, kar ga naredi primernega za vrtove, kjer je manj sončne svetlobe.

Užitnost: V nekaterih kulturah so mladi listi pljučnika užitni in se lahko dodajajo solatam ali uporabljajo kot zelišče.

Zgodovinska uporaba: Pljučnik ima zgodovinsko uporabo v ljudski medicini. Nekateri so verjeli, da je rastlina koristna pri zdravljenju težav z dihalnim sistemom, vključno s kašljem.

Naravna hibridnost: V divji naravi se lahko različne vrste pljučnika križajo in tvorijo naravne hibride. To prispeva k genetski raznolikosti v populacijah.

Odpornost na nekatere pogoje: Pljučnik je lahko precej odporen na nekatere težke pogoje, kot so onesnažen zrak in slaba kakovost tal, kar ga naredi precej prilagodljivega v naravnem okolju.

Čeprav je pljučnik v večini primerov bolj poznan kot okrasna rastlina, ima tudi zanimivo zgodovino uporabe v tradicionalni medicini in privlačne lastnosti, ki prispevajo k biodiverziteti v naravi.


1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite