Sirup iz pljučnika

Morda vas zanima

- Oglas -

Navadni pljučnik, Pulmonaria officinalis, je med prvimi znanilkami pomladi. Cveti od marca do maja. Cenjen je bil že v antičnih časih, saj lise na njegovih listih spominjajo na pljučne mehurčke in v antiki so verjeli, da rastlina zdravi tiste dele telesa, ki jim je podobna. Pljučnik je do 30 centimetrov visoka rastlina, cvetovi so najrazličnejših barv, od roza, rdečih vijoličnih in modrih odtenkov. Tako listi kot steblo so porasli z dlačicami. Že samo ime pove, da s pripravki iz pljučnika zdravimo pljučne bolezni, bolezni dihal, vnetje grla in kašlja.

Pljučnik je hkrati tudi močan antioksidant, zato preprečuje prezgodnje staranje in poskrbi za lepši videz vaše kože.  Ta zdravilna rastlina v marcu in aprilu vsebuje pomembne zdravilne učinkovine. Največ je kremenčeve kisline, sluzi, čreslovine, saponinov, smole, raznih rudninskih soli, predvsem kalcija. Uživanje pripravkov iz pljučnika koristi našemu zdravju. Mlade liste lahko dodamo solatam ali jih pripravimo kot špinačo. Rastlino posušimo in iz nje pripravimo čaj. Lahko pa iz pljučnika pripravimo tudi sirup.

Sestavine za sirup iz pljučnika

  • 200 g svežega pljučnika (cvetovi in listi)
  • 700 g sladkorja
  • 1 liter vode
  • sok ene limone
  • 20 g citronke

Postopek

1Priprava je precej enostavna. Vodo s sladkorjem zavremo, pustimo, da se malo ohladi in dodamo limon sok in pljučnik. Namakamo 12 ur, vmes večkrat premešamo. Precedimo ga in dodamo še citronko za boljši okus in daljšo obstojnost. Tako pripravljen sirup lahko dodajamo čaju ali ga kar pijemo z vodo.

2Sirup pa lahko pripravimo tudi na drugačen način, ko iz svežih cvetov in listov pljučnika iztisnemo sok. To naredimo tako, da pljučnik sesekljamo in precedimo skozi gazo. Primešamo toliko medu, da dobimo lepo tekoč sirup. Hranimo ga v hladilniku in uživamo po žličkah.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -