Čaj iz pljučnika

Znam svetuje

Pljučnik je dober za naše dihalne poti in pljuča, saj vsebuje veliko kremenčeve kisline, zaradi katere se lažje izkašljujemo, rudninskih snovi, predvsem kajcija, smole in čreslovin. Uspešno razredči sluz, sprošča dihalne poti in nam olajša dihanje.

Sestavine za čaj iz pljučnika

  • 2 čajni žlički posušenega pljučnika
  • 2 dcl vrele vode

Postopek

1Dve čajni žlički posušene rastline pljučnika prelijmo z 2 dcl vrele vode, ki jo prej ohladimo na približno 80 stopinj Celzija. Pokrijemo in počakamo 5 do 10 minut ter zatem pljučnikov čaj precedimo.

Nasveti

Sveže pripravljen čaj lahko uživamo večkrat na dan. Pri prehladu lahko spijemo do 3 skodelice čaja na dan, po osmih dneh pa obvezno naredimo pavzo, saj vsebuje pirolizidinske alkaloide. Mešamo ga lahko z drugimi zelišči, kot so timijan, ozkolistni trpotec, materina dušica, njivska preslica in žajbelj.

Še več zdravilnih učinkovin bomo pridobili, če pljučnik zvečer namočimo v hladno, prekuhano vodo in ga čez noč pustimo v pokriti posodi. Zjutraj pripravek segrejemo do vrelišča, precedimo in počasi srkamo. Če popijemo preveč tekočine naenkrat, se odvečna hitro izloči, s tem pa tudi pljučnikove učinkovine.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite