Tinktura pljučnika

Znam svetuje

Tinktura pljučnika je zdravilo, ki ga lahko izdelamo tudi doma. Tinktura je alkoholni izvleček iz zdravilnih rastlin. Pripravljamo jo iz različnih rastlin, tudi iz pljučnika – njegovo latinsko ime je Pulmonaria officinalis.

Pljučnik zraste do 30 cm visoko in je eden od znanilcev pomladi. Liste in cvetove nabiramo od marca pa do maja. Že samo ime rastline pove, da rastlino uporabljamo predvsem za zdravljenje dihalnih poti. Ime je dobila po svetlejših lisah na listih, ki spominjajo na pljuča.

Pljučnik je cenjen v domačem zdravilstvu predvsem zaradi visoke vsebnosti kremenčeve kisline, ki je učinkovita pri zdravljenju pljučnih bolezni, dražečega kašlja in hripavosti.

Sestavine za tinkturo pljučnika

  • 1/2 litra alkohola (70%)
  • 300 g svežega pljučnika (listi in cvetovi)
  • velik steklen kozarec

Postopek

1Liste in cvetove pljučnika drobno nasekljamo in stresemo v steklen kozarec s širokim grlom. Zalijemo z alkoholom in dobro pretresemo. Poskrbeti moramo, da je zelišče popolnoma prekrito z alkoholom, da se ne razvijejo plesni.

2Kozarec zapremo in ga za dva tedna postavimo na suho in temno mesto – enkrat dnevno ga dobro pretresemo.

3Po dveh tednih ga precedimo skozi gazo, dobro iztisnemo vso tekočino iz zelišča, prelijemo v majhne stekleničke, zapremo in shranimo na hladnem.

4Tinkturo uporabljamo tri tedne, in sicer trikrat na dan 15 kapljic razredčimo v decilitru vode ter popijemo.

Nasvet

5Za tinkturo lahko uporabimo tudi domače žganje z vsaj 40% alkohola, le da v tem primeru podaljšamo čas namakanja na štiri tedne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite