Borovnice – jagode za zdravje

Morda vas zanima

- Oglas -

Borovnice izvirajo iz Severne Amerike, tam jih tudi pridelujejo v velikih nasadih, na veliko pa jih gojijo še v Španiji, Franciji, Nemčiji in pri naših sosedih Avstrijcih. V Avstriji pridelajo izjemno veliko gozdnih borovnic.

Lahko jih uživamo samostojno ali skupaj z drugimi vrstami sadja, zelenjave, žitaric, mlečnih izdelkov in drugimi živili. Lahko jih jemo z jogurtom, privoščimo si napitek iz njih (lahko z dodatkom drugih gozdnih sadežev, kravjega ali sojinega mleka …), damo si jih lahko tudi v palačinke. Odlične so za pripravo sladoledov ali kot nadev za sladice. Za pripravo marmelade imajo nekateri raje gojene borovnice, ker vsebujejo več sladkorja in se sok hitreje strdi.

Hvaležne za svetlobo

Rastišče za borovnice moramo primerno pripraviti, saj zahteva bolj kisla tla s pH med 4,5 in 5,2. Raje imajo izsušena šotna ali barska tla, kar lahko doma nadomestimo z izkopom stare zemlje in dodajanjem gozdne ali šotne zemlje. Potrebujejo tudi veliko vode in bolje uspevajo v bolj vlažnih tleh. Cvetijo precej pozno, za boljšo rast in rodnost potrebujejo rez, ustrezata pa jim tudi zastiranje in dodajanje organskih gnojil. Večina sort je samooplodnih, slabost pa je zamudno, počasno in previdno obiranje plodov. V svojem naravnem okolju, v gozdu, rastejo v polsenci podrasti in so zato tudi manjše. Sicer pa so hvaležne za svetlobo in bodo na vrtu zrasle v večje in bujnejše rastline, ki bodo dale večji pridelek.

Jagode za možgane

V borovnicah se skriva veliko dobrih stvari. Pravijo jim tudi jagode za zdravje ali celo natančneje – jagode za možgane. Vsebujejo namreč veliko hranilnih snovi in izjemno veliko antioksidantov. Imele naj bi zdravilne učinke in so menda tudi sredstvo proti staranju, zmanjševale naj bi tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter celo za nastanek raka.

Ljudski glas tudi pravi, da pomagajo pri izboljšanju koordinacije, ravnotežja in pri multipli sklerozi. Dobre naj bi bile za kožo, saj jo ohranjajo zdravo, zmanjšujejo starostne kolobarje in gubice okoli oči. Vsebujejo vitamin C in E, kalij, magnezij, železo ter še druge vrste hranilnih snovi.

Vesela novica za tiste, ki hujšajo, je, da vsebujejo malo kalorij. Tudi koža jim je hvaležna, saj jo ohranjajo zdravo in zmanjšujejo nastanek starostnih gub okoli oči. V majhnih jagodah se skriva velikanska moč.

Zdravilo proti driski

Borovnice lahko uživamo same ali skupaj z drugimi vrstami sadja, z mlečnimi izdelki, žitaricami … Antioksidanti, ki jih vsebujejo, blažijo vnetja, pripomorejo k širjenju žil in zavirajo strjevanje krvi ter nastajanje strdkov. Moč naj bi borovnicam dajala hranilna snov antocianin. Kolikor bolj temna je borovnica, več ga ima. Jagode borovnic naj bi tudi zavirale številne degenerativne bolezni, povezane s staranjem možganov.

Posušene borovnice so po starem ljudskem izročilu uporabljali kot zdravilo proti driski. Če že ne bo takoj vseh teh učinkov, pa vsaj uživajte v njihovem nabiranju in okusu. Najboljše so debele jagode z gladko, rahlo srebrnkasto kožo. V zamrzovalni skrinji borovnice lahko hranimo tudi več mesecev.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad