Kalčki – vitaminske bombe

Morda vas zanima

- Oglas -

Kalčki so vitaminsko-mineralne bombe, poznane v prehrani in tudi v zdravljenju že več kot pet tisoč let. V deželah na Vzhodu jih uporabljajo še iz časov, ko še niso razpravljali o mineralih, vitaminih, encimih, ogljikovih hidratih in beljakovinah. V semenu, ki je vzklilo, so prepoznali močno življenjsko energijo, ki prinaša zdravje in pomlajuje.

Za prebavo in imunski sistem

Kalčki lahko vsebujejo tudi do 30-krat več vitaminov kot odrasla rastlina, v katero bi se kalček razvil. Pol kozarca večine kalčkov vsebuje več C vitamina kot šest kozarcev pomarančnega soka, nekateri od njih pa tudi desetkrat več kalcija kot mleko. Kalčki spodbujajo tudi prebavo, krepijo imunski sistem, nekateri med njimi pa še rast in gostoto kosti, zato so nadvse primeren dodatek prehrani za preventivo pred osteoporozo. Njihovo uživanje priporočljivo tudi pri terapijah za zdravljenje raka.

Nakalimo lahko različna semena, vsekakor pa je treba paziti, da kupimo tista, ki so iz ekološke pridelave. Semena za kaljenje lahko kupimo v trgovinah z zdravo prehrano in v nekaterih vrtnih centrih. Priljubljene so stročnice, kot so leča, zelena soja ali fižol mungo, rdeča soja ali fižol azuki, čičerika in vrtna soja. Med manjšimi semeni se najpogosteje uporabljajo lucerna, vse vrste kapusnic, kreša, redkev, gorčica, repa, čebula. Priljubljeni so tudi kalčki iz sončnic in bučnic ter različnih vrst žitaric (pšenica, rž, ječmen). Okusne kalčke dobimo tudi iz ajde.

Kaljenje na krožniku ali v kalilniku

Če se prvič lotevate kaljenja semen in še ne veste, ali vam bo to opravilo všeč, poskusite s kaljenjem semen kar na krožniku, ki ga obložite s tanko gazo. Semena je najprej treba umiti in čez noč namakati – pri tem upoštevajmo navodila, zapisana na vrečki s semeni, nato pa ga pustimo kaliti na temperaturi od 18 do 22 stopinj Celzija.

Kaljenje traja približno tri do šest dni. Semena ves čas potrebujejo zadostno količino zraka, da ne bi začela plesneti, razen tega je kalčke treba vsak dan po dva- do trikrat sprati z vodo, da tako onemogočimo razvoj bakterij in plesni. Lahko pa si nabavite plastičen kalilnik, opremljen z naluknjanimi pladnji. Tak kalilnik ima več posodic oziroma pladnjev z luknjicami, ki omogočajo odtekanje vode med zalivanjem.

Kalčki v prehrani

Preden kalčke zaužijemo ali uporabimo za izboljšanje okusa jedi, jih je priporočljivo sprati pod tekočo vodo. Pojesti jih je treba v štirih do dvanajstih dneh, hranimo pa jih v hladilniku v posodi z zaprtim pokrovom. 

Vsaka vrsta kalčkov ima drugačen okus, videz in tudi barvo. Iz svežih kalčkov lahko pripravimo nadev za zdrav sendvič, zavitek, odlične omake, jih posujemo po solati in drugih jedeh. Iz kalčkov lahko v kombinaciji s svežo zelenjavo ali sadjem pripravimo okusen sok. Da bi se v nakaljenih semenih ohranilo čim več vitaminov, je nadvse pomembno, da jih v pripravljene vroče jedi dodamo na koncu, vsekakor pa se čimbolj izogibajmo prekuhavanju nakaljenih semen, saj termična obdelava uniči mnoge vitamine.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi