Že imaš božično-novoletna darila? Speci jih sam!

Morda vas zanima

- Oglas -

Predpraznični čas je tu. Če morda sodite med tiste, ki se jim niti ne sanja, s čim bi obdarili najbližje, smo za vas zbrali nekaj idej, ki vas ne bodo stale dosti – ali pač, glede na to, da je čas denar. No, če znajo obdarjenci ceniti čas, potem le brž po predpasnik in zaženite pečico! Verjamemo, da boste z doma narejenim darilom narisali nasmešek na obraz marsikomu – kajti, saj veste, v resnici je misel tista, ki šteje. In čas, ki ga podarite.

Cimet je kot začimba verjetno od nekaj v naši shrambi, a njenih koristi za zdravje si morda sploh ne predstavljamo. Njegovi zdravilni učinki so med drugim: uravnava nivo krvnega sladkorja, znižuje nivo holesterola in ima pozitivne učinke na srce.Znižuje krvni tlak in pomaga pri različnih vnetjih, zato so cimet začeli proučevati v medicini tudi v povezavi z nevrološkimi obolenji, kot sta denimo Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen. Cimet pomaga tudi pri gastritisu in dispepsiji. Blaži simptome artritisa in izboljša cirkulacijo krvi. In ker si božično-novoletnih praznikov ne predstavljamo brez vonja po cimetu, priporočamo cimetove zvezdice.

Lešniki vsebujejo več vitamina E kot vsi drugi oreščki, ta antioksidant pa zmanjšuje tveganje za nastanek raka in bolezni srca ter povrhu skrbi za zdrav videz kože, nohtov in las. So tudi vir vitaminov B-kompleksa, ki uravnavajo presnovo, kalija, kalcija in magnezija ter posledično znižujejo visok krvni pritisk, zdravih maščob, ki znižujejo raven slabega holesterola, ter vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo. Lešniki vsebujejo tudi beljakovine. Študije so še pokazale, da izboljšujejo delovanje možganov, vzdržujejo zdrav krvni obtok in celo lajšajo simptome alergij. In če so vam za povrh še dobri, predlagamo, da spečete lešnikove piškote ali lešnikove palčke.

Kokosova palma je že leta znana kot drevo življenja, saj so njeni sadeži bogati z vitamini, minerali, vlakninami in drugimi hranilnimi snovmi. Kokosov oreh ima poleg hranljive vsebine še številne druge pozitivne učinke na zdravje. Kokos keksi vam sicer ne bodo čudežno povrnili zdravja, narisali pa vam bodo nasmešek na obraz in omogočili, da uživate v prijetni teksturi piškotov.

V kolikor pa zaradi kakršne koli alergije ne smete uživati jajc, pa naj to ne pomeni, da se morate med prazniki odpovedati sladkim pregreham. Tule najdete recept za preproste kekse brez jajc.

Lahko pa pripravite domačo granolo, s katero boste poskrbeli, da se bodo obdarovanci prav vsako jutro spomnili na vas. Spodnji recept lahko po želji prilagodite okusu obdarovancev.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi