Bezeg

Znam svetuje

Na kaj pomislite, ko vam nekdo omeni bezeg? Na sok, ฤaj, sirup ali ocvrte cvetove?

Ste vedeli, da obstaja do 30 razliฤnih vrst bezga? ฤŒrni, juลพni ฤrni, ameriลกki ฤrni, borovniฤasti, kitajski ฤrni, mehiลกki ฤrni, kanarski, perujski, andski, ลพametni, tihooceanski divji bezeg, korejski, gorski, evropski, japonski, kavkaลกki, rumeni, avstralski in drugi. Tudi smrdljivi bezeg poznamo.

Nam najbolj poznan je ฤrni bezeg. Je zelo razลกirjena vrsta, ki uspava praktiฤno po vseh Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Zanj so znaฤilni pernati listi, plod pa ima trisemensko jagodo.

Bezeg najbolj uspeva na vlaลพnih tleh in slabo prenaลกa veter. Ustreza mu sonce ali vsaj polsenca. Najveฤkrat ga najdemo na gozdnem robu ali jasah. Cvetovi so dvospolni in so zdruลพeni v do 10 cm velike pakobule. Razmnoลพuje se s semeni ali koreninskimi izrastki. ฤŒrni bezeg reลพemo, ko njegova rast miruje, takoj po cvetenju pa odstranimo ลกibke, poลกkodovane in nerodne poganjke, da rastlini omogoฤimo dovolj svetlobe.

Bezeg je nadvse uporaben, njegove cvetove uporabljamo na ogromno naฤinov. Kot dodatek jedem, ฤaj, sok, liker in tudi ocvremo jih. Jagode, ki so na zaฤetku zelene barve in nato postanejo rjavo-rdeฤe, najveฤkrat uporabljamo kot naravno barvilo v hrani in pijaฤi.ย  ฤŒrni bezeg se uporablja za zdravljenje virusnih okuลพb in je najpogosteje uporabljena zdravilna rastlina po vsem svetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite