Na kaj pomislite, ko vam nekdo omeni bezeg? Na sok, ฤaj, sirup ali ocvrte cvetove?
Ste vedeli, da obstaja do 30 razliฤnih vrst bezga? ฤrni, juลพni ฤrni, ameriลกki ฤrni, borovniฤasti, kitajski ฤrni, mehiลกki ฤrni, kanarski, perujski, andski, ลพametni, tihooceanski divji bezeg, korejski, gorski, evropski, japonski, kavkaลกki, rumeni, avstralski in drugi. Tudi smrdljivi bezeg poznamo.
Nam najbolj poznan je ฤrni bezeg. Je zelo razลกirjena vrsta, ki uspava praktiฤno po vseh Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Zanj so znaฤilni pernati listi, plod pa ima trisemensko jagodo.
Bezeg najbolj uspeva na vlaลพnih tleh in slabo prenaลกa veter. Ustreza mu sonce ali vsaj polsenca. Najveฤkrat ga najdemo na gozdnem robu ali jasah. Cvetovi so dvospolni in so zdruลพeni v do 10 cm velike pakobule. Razmnoลพuje se s semeni ali koreninskimi izrastki. ฤrni bezeg reลพemo, ko njegova rast miruje, takoj po cvetenju pa odstranimo ลกibke, poลกkodovane in nerodne poganjke, da rastlini omogoฤimo dovolj svetlobe.
Bezeg je nadvse uporaben, njegove cvetove uporabljamo na ogromno naฤinov. Kot dodatek jedem, ฤaj, sok, liker in tudi ocvremo jih. Jagode, ki so na zaฤetku zelene barve in nato postanejo rjavo-rdeฤe, najveฤkrat uporabljamo kot naravno barvilo v hrani in pijaฤi.ย ฤrni bezeg se uporablja za zdravljenje virusnih okuลพb in je najpogosteje uporabljena zdravilna rastlina po vsem svetu.

