Paška – ruska velikonočna sladica

Morda vas zanima

- Oglas -

Paška ali pashka je priljubljena velikonočna sladica v pravoslavnih državah. Narejena je iz skute, medu, suhega sadja in mandljev. Tradicionalno jo pripravljajo v piramidastem kalupu, če pa ga nimamo, bo prav tako dobra v skledi z okroglim dnom.

Sestavine

  • 3 rumenjaki
  • 240 ml smetane za stepanje
  • 120 g sladkorja
  • 60 ml medu
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1 žlica vodke ali žganja
  • 900 g skute
  • 60 g masla
  • 50 g narezanih mandljev
  • 150 g narezanega mešanega kandiranega in suhega sadja

Okras

  • 10 g celih mandljev
  • 5 g naribane čokolade

Postopek

1Rumenjake stepemo, primešamo smetano za stepanje, sladkor in med. Na nizki temperaturi mešanico segrevamo toliko časa, da se začne prijemati kuhalnice in malo zgosti. Naj ne zavre. Dobro vmešamo še vodko in vaniljo ter ohladimo.

2Skuto in maslo miksamo v mešalniku, dokler ne dobimo gladke mase. Nežno jo vmešamo v hladno jajčno kremo, da dobim enotno zmes.

3Dodamo še narezane mandlje ter narezano kandirano in suho sadje, spet premešamo, da se enakomerno porazdelijo, nato zmes prestavimo v piramidast kalup ali skledo z okroglim dnom. Dno sklede obložimo z gazo. Mora biti dovolj velika, da bomo z njo zaobjeli celo sladico. Tako ji bomo lažje odcedili odvečno vodo. Skledo dobro napolnimo z zmesjo, pokrijemo z gazo in jo obrnemo na večji krožnik.

4Paška naj bo en dan postavimo v hladilniku. Sproti odlivamo tekočino, ki se bo nabirala na dnu krožnika. Preden paško postrežemo, jo še okrasimo s celimo mandlji in naribano čokolado.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -