Domač bezgov sladoled

Znam svetuje

Kdor ima rad bezeg, si mora obvezno pripraviti ta sladoled. Ker ga lahko pripravimo tudi iz sirupa, ga lahko uživamo vse poletje (glej nasvet).

Sestavine za domač bezgov sladoled

  • 300 ml sladke smetane za stepanje
  • 1 jogurt
  • 10 bezgovih cvetov
  • limonina lupinica
  • sok polovice limone
  • 80 g sladkorja

Postopek

1Cvetove vedno nabiramo ob suhem vremenu in vsaj 3 dni po dežju. Ne operemo jih, saj se vsa aroma in okus skrivata v cvetnem prahu. Odstranimo vidne žuželke in cvetove za 2 uri namočimo v ohlajeno smetano. Namakamo jih v zaprti posodi, in sicer v hladilniku, da smetana ostaja hladna.

2Smetano precedimo čez gosto gazo, v gazo damo tudi namočene cvetove in jih dobro ožamemo. Z električno metlico smetano stepemo do čvrstega.

3Jogurt damo v večjo posodo, mu dodamo sladkor, limonin sok in limonino lupinico. Dobro premešamo in z lopatko počasi vmešamo stepeno smetano.

4Zmes damo v strojček za pripravo sladoleda in sledimo navodilom ali pa jo prelijemo v posodo s pokrovom in damo v zmrzovalnik.

5Da bo sladoled kremast, ga je potrebno mešati vsake pol ure, da ne nastajajo kristalčki ledu. Lahko pa ga pustimo, da zamrzne, zamrznjenega narežemo na kose (če je zelo trd, ga damo najprej za kakšno uro v hladilnik) in zmiksamo v blenderju, da dobimo kremasto teksturo.

Nasvet

Če bomo sladoled pripravljali poleti, ga pripravimo iz sirupa. Potrebujemo 1 dcl sirupa, ki ga namesto sladkorja vmešamo v jogurt, smetano, v kateri seveda nismo namakali cvetove, in vse stepemo. Ostalo je enako kot v receptu s cvetovi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite