Akacijev sirup nam je na voljo spomladi, ko se narava prebudi in cvetovi akacije razcvetijo v svoji polni belini. Ti drobni cvetovi so namreฤ pravo bogastvo za gurmane in ljubitelje naravne kulinarike, saj iz njih pripravljamo diลกeฤ akacijev sirup.
Ta sirup je prava poslastica, ki jo lahko uporabljamo v razliฤne namene – kot sladilo za ฤaj, dodatek v koktajlih ali preprosto za osveลพilno pijaฤo, zmeลกano z vodo. Obฤutljiva aroma akacije bo prinesla pridih pomladi v vsak kozarec, poleg tega pa akacijev sirup velja tudi za naravno zdravilo za ลกtevilne prehladne tegobe.
Sestavine za akacijev sirup
- 30 akacijevih cvetov
- 1 liter vode
- 1 kg sladkorja
- 50 g citronke
Postopek
1Akacijev sirup pripravljamo enako kot bezgovega. Naberemo cvetove nekje, kjer ni v bliลพini ceste ali drugega onesnaลพevalca okolja. Cvetov ne nabiramo po deลพju, temveฤ po vsaj treh sonฤnih dnevih. Neลพno jih stresemo, da odstranimo ลพuลพelke.
2Velja pravilo, da za vsak liter vode potrebujemo 10 cvetov, kilogram sladkorja in eno citronko. Sladkorja lahko damo manj, vendar se zavedajmo, da je sladkor tudi konzervans ter brez njega sok hitro zavre in se pokvari. Prviฤ naredite samo en liter sirupa, da ugotovite, ali vam okus sploh ustreza.
3V vrelo vodo damo akacijeve cvetove, pokrijemo s ฤisto krpo in pustimo pri miru 24 ur.
4Po 24 urah cvetne listiฤe odcedimo, da dobimo ฤisto akacijevo infuzijo. Uporabimo cedilo ali gazo za filtriranje. Vrnemo infuzijo v posodo in dodamo sladkor (ali nadomestek sladkorja) in citronko. Meลกamo, da se sladkor popolnoma raztopi.
5Postavimo posodo na ลกtedilnik in segrevamo na srednji temperaturi. Obฤasno meลกamo, da se sladkor res povsem raztopi in sirup zgosti. Pustimo, da sirup zavre in ga nato kuhamo ลกe 5 minut.
6Sirup nalijemo v ฤiste steklenice, ki jih prej steriliziramo v peฤici na 110ยฐC. Dobro jih zapremo ter shranimo v temnem in hladnem prostoru.
ฤe te zanima…
V akaciji najdemo razliฤne zdravilne sestavine:
Tanini: Akacija vsebuje tanine, ki imajo adstrigentne lastnosti, torej stiskajo tkivo. Uporabljajo se za zdravljenje driske, vnetij in ran.
Flavonoidi: V akaciji so prisotni flavonoidi, ki imajo protivnetne in antioksidativne lastnosti ter pomagajo pri zmanjลกevanju vnetij in ลกฤitijo celice pred prostimi radikali.
Polisaharidi: Akacija vsebuje polisaharide, ki imajo imunomodulatorne lastnosti, torej krepijo imunski sistem in pomagajo v boju proti okuลพbam.
Uลพivanje akcije je koristno za naลกe telo:
Podpora prebavnemu sistemu: Ekstrakti iz nekaterih vrst akacij se lahko uporabljajo za lajลกanje prebavnih teลพav, kot so driska, napihnjenost in prebavne motnje. Imajo lahko blagodejen uฤinek na ฤrevesje in lahko pomagajo pri uravnavanju prebave.
Antimikrobno delovanje: Nekatere vrste akacij vsebujejo fitokemikalije, ki imajo antimikrobne lastnosti. Ekstrakti iz akacij lahko delujejo protibakterijsko, protivirusno in protigliviฤno, kar lahko pomaga pri zdravljenju okuลพb in bolezni, ki jih povzroฤajo mikroorganizmi.
Pomirjujoฤe lastnosti: Nekatere vrste akacij imajo pomirjujoฤe lastnosti in se tradicionalno uporabljajo za zmanjลกanje tesnobe, stresa in ลพivฤne napetosti. ฤaji ali dodatki, pripravljeni iz akacij, lahko pomagajo pri sprostitvi in โโpomirjanju ลพivฤnega sistema.
Lajลกanje vnetja: V nekaterih tradicionalnih medicinah se ekstrakti iz akacij uporabljajo za zdravljenje vnetnih stanj, kot so vnetje sklepov ali vnetje dlesni. Znani so po svojem protivnetnem delovanju in lahko pomagajo pri zmanjลกevanju vnetja in boleฤin.
Podpora zdravju koลพe: Nekatere vrste akacij imajo blagodejen uฤinek na koลพo. Izvleฤki ali olja iz akacij se lahko uporabljajo za nego koลพe, vlaลพenje, pomirjanje in zmanjลกevanje draลพenja. Pomagajo lahko pri lajลกanju srbeฤice, vnetja in drugih teลพav koลพe.