Marmelada iz jurke

Znam svetuje

Marmelada iz jurke ni le hrana, temveč tudi simbol skupnosti in sodelovanja. Vsako leto, ko se odločimo, da bomo skupaj naredili to aromatično marmelado, se povežemo in okrepimo naše vezi. To je priložnost, da se spomnimo naše dediščine in ohranimo starodavne recepte, ki so se prenašali iz roda v rod.

Jurko na Primorskem imenujemo fragola in praktično ni stare istrske hiše, ki ne bi imela na dvorišču pergolo iz tega nezahtevnega in dišečega grozdja.

Trte ni potrebno posebej negovati, ne potrebuje škropljenja, jeseni jo porežemo in pustimo naravi, da naredi svoje.

Poleg prijetne sence, nam ta trta daje tudi dišeče in sladko grozdje,  katerega lahko predelamo v okusno marmelado, sirup ali sok.

Svoje mesto ima, tako kot vse vrste vrste grozdja tudi v prehrani.

  • Grozdje je lahko odlična sladica sama po sebi. Sveže jagode jurke so sočne in sladke, z značilno aromo. So okusen in hranljiv prigrizek, bogat z antioksidanti, vitamini in minerali.
  • Posušene grozdne jagode so prav tako priljubljeno suho sadje. Uporabljajo se lahko kot okusen prigrizek ali dodatek k različnim jedem, kot so kosmiči, solate ali pekovski izdelki.
  • Jurko lahko uporabite za pripravo osvežujočih sokov ali smoothijev. Z njihovo sladkostjo in aromo bodo dodale okus in hranilno vrednost napitkom.
  • Iz jurke lahko pripravite marmelade, džeme in druge konzervirane dobrote. To je odličen način za ohranjanje okusa jagod skozi celo leto.
  • Jurka je priljubljena sestavina v različnih sladicah, kot so torte, peciva, pite in slaščice. Njihova sladkost in tekstura dopolnjujeta številne sladke jedi.
  • Sveže jagode jurke so lahko odličen dodatek k solatam. Njihova sladkost lahko uravnoteži slane in grenke okuse v solatah.
  • Jurka se pogosto uporabljajo kot dodatek k sirom, kot so feta ali kozji sir.
  • Jurko lahko dodate k omakam za meso ali glazuram za pečene jedi, da jim dodate sladkost in globino okusa.

Jurka je bogata z antioksidanti, vključno z vitaminom C, vitaminom E, flavonoidi in polifenoli. Ti antioksidanti pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Resveratrol: To je naravna spojina, ki jo najdemo v lupini grozdja, vključno z jurko. Resveratrol je bil povezan z različnimi koristmi za zdravje, med drugim s pozitivnim učinkom na srce in ožilje.  Prehranske vlaknine: Grozdje, vsebuje prehranske vlaknine, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema. Vlaknine lahko pomagajo pri uravnavanju prebave in zmanjšanju tveganja za nekatere bolezni. Vitamini in minerali: Jurka vsebuje različne vitamine, kot so vitamin C, vitamin K, vitamin B6 in folat. Prav tako vsebuje minerale, vključno s kalijem, magnezijem in železom. Flavonoidi: To so naravne spojine, ki imajo lahko protivnetne, protivirusne in protirakave lastnosti. Flavonoidi so prisotni v lupini grozdja in lahko prispevajo k zdravju srca.

Kvercetin: To je flavonoid, ki ga najdemo v grozdju in ima protivnetne lastnosti. Kvercetin lahko pomaga tudi pri uravnavanju krvnega tlaka. Polifenoli: Jurka vsebuje različne vrste polifenolov, ki imajo lahko številne koristi za zdravje, vključno z zaščito srca in ožilja ter zmanjšanjem vnetja. Beta-karoten: Ta provitamin A, ki se pretvori v aktivni vitamin A v telesu, je prisoten v nekaterih sortah grozdja, vključno z jurko. Beta-karoten je pomemben za zdravje oči, kože in imunskega sistema.

Sestavine za marmelado iz jurke

  • 1 kg grozdja jurke
  • 300 g želirnega sladkorja (količino lahko prilagodite glede na želeno sladkost)
  • sok ene limone
  • 1 žlička naribane limonine lupinice (neškropljene)

Postopek

1Grozde osmukamo, odstranimo vse nagnite in poškodovane jagode in ročno iztisnemo iz lupinice. To nam bo vzelo kar nekaj časa, ampak tako bomo najlažje odstranili peške.

2Iztisnjeno grozdje damo v večji lonec in, ob stalnem mešanju, kuhamo približno 5 minut, da se peške ločijo od mesa.

3Maso precedimo skozi cedilo, pomagamo si z zajemalko ali žlico, da se znebimo pešk in prestrežemo vso grozdje.

4Dobljeno maso stresemo nazaj v lonec, dodamo grozdne lupine, limonin sok in lupinico, želirni sladkor in na zmernem ognju kuhamo približno 20-25 minut, da se začne zgoščevati. Večkrat premešamo, da se nam marmelada ne prismodi.

5Če želimo, lahko marmelado zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo enotno homogeno marmelado. Če ne, bodo v marmeladi delci lupine, nekatere to moti, drugih pač ne.

6Preverimo gostoto marmelade z žlico na hladnem krožniku. Če se ob strjevanju oblikuje želena tekstura, je marmelada pripravljena. Če ne, nadaljujemo z vrenjem in ponovno preverimo, dokler nismo zadovoljni z gostoto marmelade.

7Medtem ko se marmelada kuha, steriliziramo kozarce in pokrove. To lahko storimo v pečici ali tako, da jih pustimo v vreli vodi 10 minut.

8Ko je marmelada pripravljena, še vročo nalijemo v sterilizirane kozarce, pustimo približno 0,5 cm prostora na vrhu. S kozarčkom potolčemo po pultu, za se znebimo  morebitnih  zračnih mehurčkov.

9Kozarce zapremo s steriliziranimi pokrovi, pokrijemo s kuhinjsko brisačo, da se počasi ohladijo. Če se kakšen kozarček ne zapre (ne ustvari vakuuma), ga postavimo v hladilnik in takoj porabimo.

Ta slastna marmelada je odlična na kruhu, palačinkah ali celo kot dodatek k sirom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite