Domača majoneza

Znam svetuje

Domača majoneza je osvežujoča in kremasta omaka, narejena z ljubeznijo in kakovostnimi sestavinami kar izboljša okus vaših najljubših jedi. S to preprosto in hitro recepturo boste ustvarili popolno ravnotežje med bogatim okusom jajčnega rumenjaka, nežnostjo oljčnega olja ter rahlo kiselkastim priokusom gorčice in limoninega soka.

Z domačo majonezo lahko obogatite solate, sendviče ali jo uporabite kot odlično prilogo k pečenemu mesu. Zanesljiv recept za tisto pravo, kremasto razvajanje vaših brbončic!

Sestavine za domačo majonezo

  • 2 jajci
  • 1 žlica gorčice
  • sol
  • poper
  • sok 1 limone
  • 5-6 dl olja

Postopek

1V ozko posodo stresemo vsa živila in prelijemo z oljem. S paličnim mešalnikom na dnu začnemo z mešanjem in ko se majoneza gosti, mešalnik počasi dvigujemo. Vse skupaj traja samo nekaj sekund.

Nasvet

2Če je pretrda, jo razredčimo z malo belega vina.

Ali ste vedeli?

Izvor imena: Beseda “majoneza” izhaja iz španske besede “mahonesa,” ki se nanaša na mesto Mahón na otoku Menorka v Španiji. Obstaja več teorij o tem, kako se je majoneza pojavila, vendar je ena od bolj sprejetih ta, da so francoski vojaki med špansko vojno za nasledstvo španskega prestola prinesli recept domov.

Emulzija jajčnih rumenjakov in olja: Majoneza je emulzija, kar pomeni, da združuje dva sicer nezdružljiva elementa – v tem primeru vodo v jajčnih rumenjakih in olje. Pravilna emulzija je ključ do dosega kremaste konsistence.

Sestavine in različice: Klasična majoneza vsebuje jajčne rumenjake, olje, gorčico, limonin sok, sol in poper. Obstaja pa veliko različic majoneze, ki vključujejo dodatke, kot so česen, zelišča, čiliji ali celo drugačna olja, kar omogoča raznolikost okusov.

Domača proti kupljena: Domača majoneza ima pogosto bolj svež okus in je brez konzervansov, vendar zahteva nekaj veščin pri pripravi. Kupljena majoneza je praktična in ima daljši rok trajanja, vendar se okus lahko razlikuje.

Uporaba v kulinariki: Poleg tega, da je odlična kot omaka, se majoneza uporablja tudi pri pripravi drugih omak, kot je tatarska omaka, ter pri peki, na primer pri pripravi sočnih kolačev.

Kombinacije okusov: Majonezo lahko popestrite z različnimi dodatki, kot so česen, peteršilj, hren ali curry, kar ji doda poseben in edinstven okus.

Upam, da vam bodo te zanimivosti povečale apetit in vas navdihnile za eksperimentiranje z domačo majonezo!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite