Jurkin sirup

Morda vas zanima

- Oglas -

Jurkin sirup nas spomni na stare istrske pergole, kjer raste dišeče grozdje posebnega okusa in nezahtevno za pridelavo. Pravimo mu fragola, jurka ali izabela. Prav tako je enostavna priprava tega sirupa: ne potrebujemo veliko izkušenj, da nam uspe, le malo dobre volje in časa.

Sestavine

  • 3 kg jurke
  • 2 kg sladkorja
  • 100 g citronke

Postopek

1Grozdje dobro operemo in osmukamo jagode. Skrbno jih preberemo in odstranimo vse zelene, nagnite ali posušene jagode.

2Stresemo jih v večji lonec, in dodamo sladkor. Malo jih pomečkamo in na zmerni temperaturi, ob stalnem mešanju, kuhamo do 85°C. Tako bo sok pasteriziran in ohranil bo večina vitaminov. To traja približno 10 minut, medtem se bo stopil tudi sladkor.

3S paličnim mešalnikom ali kar pasirko, grozdje pretlačimo in precedimo skozi gosto cedilo ali gazo. Dobro iztisnemo ves sok.

4Sok postavimo nazaj na ogenj, da ostane vroč, ko ga nalivamo v steklenice.

5Steklenice dobro operemo in postavimo za 10 minut v pečico, ki smo jo segreli na 100°C.

6Sok nalijemo v vroče steklenice in jih dobro zapremo s pokrovčki, ki smo jih prav tako sterilizirali v pečici.

7Steklenice zavijemo v odejo in pustimo, da se počasi ohlajajo.

Nasvet

8Res dobra, osvežilna pijača iz jurkinega sirupa: 1 dl refoška, 1 žlica jurkinega sirupa in en deciliter vode premešamo, dodamo še nekaj kock ledu in postrežemo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi