Prebranec v pečici brez mesa je poslastica, ki je še boljša, če njeno pripravo zaključimo v pečici.
Sestavine za prebranec v pečici brez mesa
- 700 g suhega belega fižola
- 1 večja čebula
- 1 večji česen
- oljčno olje
- rdeča paprika
- posušen čili
- sol, poper
- lovorjev list
Postopek
1Fižol čez noč namočimo, zatem ga dobro operemo pod tekočo vodo, damo v posodo in prelijemo s hladno vodo – vode naj bo dvakrat toliko kot fižola. Dodamo 2-3 žlice oljčnega olja, lovorjev list in poper v zrnu. Naj se kuha na srednjem ognju – fižol mora postati res mehak, kar traja kakšno uro, zato mu po potrebi prilivajmo vodo.
2V ponvi na olju prepražimo na krogce narezano čebulo, sesekljan česen, malo posolimo ter pražimo, dokler se lepo ne zmehča. Dodamo še sladko papriko in čili.
3Vzamemo ognjevarno posodo. Prva plast naj bo kuhan fižol, zatem pražena čebula, fižol, čebula in na koncu spet fižol. Zalijte ga z nekaj olja, dodajte tudi nekaj vode od kuhanega fižola, saj fižol ne sme biti čisto na suhem.
4Posodo dajte v hladno pečico in jo nastavite na 200 °C. Naj se peče približno 30 minut.