Velikonočna zelenjavna pita je značilna predvsem za italijansko pokrajino Liguria (imenujejo jo pasqualina) in jo tradicionalno pripravljajo za veliko noč.
Skrivnost te pite so jajca, ki jih vidimo, ko pito narežemo, da o dobrem okusu sploh ne govorimo.
Sestavine za velikonočno zelenjavno pito
Krhko testo
- 400 g moke
- 200 g masla
- lonček kisle smetane
- 2 jajci
- 1 žlička soli
Nadev
- 500 g špinače
- 500 g blitve
- 350 g skute
- 70 g parmezana
- 4 jajca
- 1 mlada čebula
- 2 žlici svežega nasekljanega majarona ali ena žlica posušenega
- 2 žlici oljčnega olja
- sol in poper po okusu
1Na delovno površino presejemo moko, na sredini naredimo jamico. Vanjo damo jajci, kislo smetano in sol. Na obod moke narežemo maslo. Sestavine s hladnimi rokami na hitro zgnetemo, vendar moramo biti temeljiti, da nam ne ostanejo koščki masla. Testo zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
2Skuto – kupimo tisto v vrečki, ki je bolj suha -, damo na cedilo in pustimo, da se dobro odcedi. V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem popražimo nasekljano čebulo. Dodamo očiščeno špinačo, blitvo in majaron. Dobro premešamo, posolimo, dodamo nekaj žlic vode, pokrijemo in na zmerni temperaturi dušimo do mehkega. Nato odkrijemo, povišamo temperaturo in ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da izpari vsa tekočina. Pustimo, da se ohladi.
3Zelenjavi dodamo odcejeno skuto, eno jajce, parmezan in malo popra, če nam je všeč. Dobro premešamo.
4Testo razdelimo na polovico. Okrogli pekač obložimo s peki papirjem, pečico segrejemo na 200°C. Polovico testa razvaljamo, razporedimo po dnu pekača in oblikujemo 2 cm visok rob. Testo spečemo po metodi slepe peke. To naredimo tako, da po testu nasujemo fižol in pečemo 10 minut.
5Na pečeno osnovo razporedimo nadev. Vanj naredimo tri jamice, v katere previdno ubijemo jajca. Razvaljamo še drugo polovico testa in z njo pokrijemo našo pito. Stisnemo robove in vrhnje testo večkrat preluknjamo z vilicami.
6Tako pripravljeno postavimo v hladilnik za pol ure. Premažemo jo z jajcem in pečemo na 200°C okoli 25 minut, nato znižamo temperaturo na 180°C in pečemo še 15-20 minut. Pita se mora zlato obarvati.
7Pečeno pustimo, da se popolnoma ohladi, še boljša pa bo naslednji dan.