Humus iz belega fižola je različica humusa, priljubljenega namaza, ki ga načeloma naredimo iz čičerike. Če je nimamo, je bel fižol odlična zamenjava. Fižol ima visoko energijsko vrednost, saj 100 g vsebuje kar 335 kalorij. Od tega kar 55% predstavljajo ogljikovi hidrati. Ne preseneča, da je tako nasiten.
Sestavine
na osebo:
- 25g belega fižola v pločevinki
- četrt stroka česna
- 3/4 dcl oljčnega olja
- 15g tahinija
- polovica limone
- sol in poper
Postopek
1Iz pločevinke polovico tekočine shranimo, ostalo zavržemo in fižol odcedimo ter malce speremo pod tekočo vodo.
2Združimo vse sestavine v pokončno posodo in jih s paličnim mešalnikom dobro zmiksamo.
3Nadaljujemo z miksanjem in počasi dodajamo vodo, ki smo jo shranili iz pločevinke. Nastati mora kremast namaz.
4Humus najprej dobro ohladimo v hladilniku in ga šele nato postrežemo. Za piko na i ga pri postrežbi pokapamo z dobrim oljkčnim oljem in okrasimo s peteršiljem.