Dr. Bach cvetne esence

Morda vas zanima

- Oglas -

Cvetne pripravke je odkril dr. Edward Bach, priznan angleški zdravnik v začetkih 20. stoletja. Svoje življenje je posvetil iskanju zdravilnega sistema, ki bi bil varen, brez stranskih učinkov in enostaven za uporabo. Raziskave so ga vodile v bakteriologijo, imunologijo ter homeopatijo, toda po temeljiti študiji človeške narave je postajal vse bolj prepričan, da v Naravi leži nov sistem zdravljenja, ki bo prinesel naravno ravnovesje in zacelil konflikt med telesom, umom in duhom, za katerega je trdno verjel, da je resnični vzrok telesne in duševne disharmonije.

S takim pristopom je zdravil večdimenzionalne sfere človeka, ne pa le simptom bolezni. Prepričan je bil, da je globlji vzrok neuspehov ali bolezni v življenju na nek način povezan z “duhovno prebavnim neravnovesjem” zaradi slabega poznavanja ali nepravilne uporabe duhovnih zakonov. To povzroči prekinitev stika z notranjim vodnikom in blokado pri uresničevanju lastnega življenjskega projekta.

Sinonimi teh duhovnih prebavnih motenj so razvidni iz tega, kar Bach imenuje osemintrideset “neskladnih razpoloženj človeške narave”. To so uničujoči vedenjski vzorci, kot so nestrpnost, strahopetnost, neodločnost … Namen Bachove cvetne terapije je ponovna uskladitev teh disharmoničnih razpoloženj, da se povrne njihova prvotna pozitivna oblika – potrpljenje, pogum, odločnost … Na ta način se vzpostavi stik z notranjim vodnikom, “duhovni metabolizem” spet začne delovati in uresničitev človekovega življenjskega projekta se lahko nadaljuje.

Cvetne esence ne spadajo med zeliščne pripravke, saj nimajo kemičnega ali farmakološkega delovanja. Delujejo preko svojih vibracij, saj vsebujejo signaturo ali vibracijo rastline, ki resonira z vibracijo človeka. Vsi vibracijski preparati delujejo na duševno telo in nato kaskadno na čustveno in fizično telo.

Današnja znanost še ne more pojasniti načina delovanja esenc, so pa ugotovili, da nobena od esenc ni škodljiva. Še najbližje so prišli z ugotovitvijo, da imajo esence učinek zaradi placebo efekta. Dejstvo je, da so esence med nami, da so učinkovite, vendar tega ne znamo razložiti. Zaupati in verjeti tej neverjetni moči cvetnih esenc je najlažji način, da se odpremo možnosti spreminjanja negativnih čustev v pozitivna. Če nečesa ne razumemo, to ne pomeni, da lahko to kar odpišemo. Vredno je poskusiti, lahko se samo zgodi, da pomagajo ali ne.

Cvetne esence lahko uporabljate zase, za otroke, živali in tudi rastline vam bojo hvaležne, če jim boste privoščili kakšno kapljico.

Kako in katero esenco izbrati?

  • Vzemite si čas, ko ste lahko sami s sabo, list papirja in se osredotočite na najbolj očitne težave.
  • Pri tem dajajte pozornost globljim vzrokom in ne simptomom. Vprašate se lahko: Kaj je moja težava, izziv? Npr: osamljenost, jeza, neodločnost, strah pred prihodnostjo, težave s partnerjem … Preglejte opis esenc in njihove značilnosti. Naredite seznam, katere esence so za vas. Na začetku lahko izgleda, kot da bi potrebovali vse, zato se osredotočite samo na tiste, ki se ujemajo z vašimi zapisanimi težavami.

Pri cvetnih esencah, kot tudi pri osebnem razvoju, velja pravilo manj je več. Osredotočite se na tiste stvari, ki bi jih želeli najprej razrešiti. Dr. Bach je priporočil, naj bo v enem pripravku od 5 do največ 7 esenc. Osebno menim, da je najbolje začeti s 3 esencami, saj lahko tako lažje sledimo spremembam.

Mešanico esenc se pripravi tako, da v 30 ml stekleničko s pipeto namešate vodo, če je le možno izvirsko, žličko brendija in po 2 kapljici izbranih esenc iz matične tinkture (stock bottle). S tem naredimo t.i. tretmajsko stekleničko. Iz te stekleničke  jemljemo od 3-4 kapljice 4 krat na dan. Če zaradi obveznosti ne uspete imeti stekleničko s seboj, lahko vzamete 8 kapljic zjutraj, vsaj 15 min pred jedjo, in 8 kapljic zvečer pred spanjem.

Dobro je vedeti, da dr. Bachove cvetne esence niso zdravila in jih ne morejo nadomestiti, zato z njimi samo dopolnjujemo katerokoli drugo obliko zdravljenja ali terapije. Če niste prepričani ali se esence lahko dopolnjujejo z obstoječo terapijo, ki jo že izvajate, se posvetujte s svojim terapevtom ali zdravnikom.

Mešanica esenc, za katero menim, da je odlična izbira v domači lekarni:

Rescue Remedy (rešilno zdravilo)
Rescue Remedy je kombinacija 5 esenc, ki jo lahko uporabimo kot prvo pomoč v vsakem primeru. Imenovan je “pripomoček prve pomoči” ali “v sili” zaradi takojšnjega pomirjajočega delovanja. Sestavljen je iz 5 cvetnih esenc, ki so izbrane med tistimi, ki imajo bolj “direktno” delovanje: STAR OF BETHLEHEM za stanje šoka, za prestrašenost; ROCK ROSE proti grozi, nenadnemu strahu in občutku panike, IMPATIENS proti nemirnosti, stresu in notranji napetosti; CHERRY PLUM  proti strahu pred izgubo nadzora in strahu pred norostjo iz obupa; CLEMATIS proti občutku “popustil bom” ali ne biti “popolnoma prisoten”.

Tabela Dr. Bach cvetnih esenc

Negativna stanjaCvetna esencaPozitivna stanja
Tesnoba in muke, ki se skrivajo za masko  veselja in vljudnosti.AGRIMONY – REPIKPomaga vzpostaviti radost ter poveča samozaupanje.
Za tesnobe in skrbi, ki jim ne najdete vzroka.ASPEN – TREPETLIKANotranji občutek varnosti. Videti svetlejšo in pozitivno plat življenja.
Netolerantnost, jeza, pretirana kritika, mentalna rigidnost.BEECH – BUKEVPomaga ustvariti ljubeč odnos, poln sprejemanja s samim seboj in drugimi.
Šibka volja, nesposobnost reči ne, dovzetnost za vplive, občutek neprilagojenosti, strah pred zavrnitvijo, strah izraziti lastno mnenje.CENTAURY – TAVŽENTROŽATrdnost, stabilnost, vzpostavitev povezanosti z lastno voljo in potrebami.
Težave pri sprejemanju odločitev zaradi pomanjkanja zaupanja vase.CERATO – ROŽIČZaupati vase, v lastno modrost in predvsem v svoje odločitve.
Za strahove, ki jih ustvarja utrujeni um, strah pred izgubo razuma, razmišljanje o grozovitih in strašnih dejanjih, čeprav je zavedanje, da so napačne.CHERRY PLUM – ČEŠNJELIKA SLIVAVzpostaviti kvalitete ravnotežja, umirjenosti in pozitivnega nadzora misli.
Nezmožnost doumeti z opazovanjem in neposredno izkušnjo. CHESTNUT BUD – POPEK KOSTANJAVzpostaviti osredotočenost na življenjske izkušnje, ki pomagajo, da se oseba premakne naprej in nauči iz izkušnje.
Pretirana skrb za potrebe in pozornost do drugih, želja po vmešavanju, če se zdi, da je nekaj napačno.CHICORY – CIKORIJAVzpostavi notranjo moč in zmožnost za ljubezen in brezpogojno sprejemanje brez pričakovanj.
Za sanjače, zaspance, spokojne, a nesrečne osebe,  ki živijo bolj v prihodnosti kot v sedanjosti in ki upajo na bolj vesele trenutke, v katerih bi radi uresničili lastne želje.CLEMATIS – SROBOTBiti tu in sedaj.
Pripomoček za čiščenje; za vse, ki imajo občutek, da je v njih nekaj nečistega npr.  ideali reda in čistoče, natančnost, kompulzivne potrebe …CRAB APPLE – LESNIKAČistost na vseh nivojih.
Občutek neustreznosti pri osebi, ki je sicer sposobna, preobremenjenost, stres, močan občutek odgovornosti, psihična izčrpanost, sindrom izgorelosti, cvet managerja.ELM – BRESTObnova mentalne moči in občutka sposobnosti, povrne energijsko ravnovesje.
Hiter obup in potrtost, pesimizem, skepticizem, odzivno depresivno stanje, žalost zaradi znanih razlogov. GENTIAN – ENCIJANObnovi vero in zaupanje na osebnostnem nivoju.
Negotovost na vseh območjih, brezup.GORSE – NAVADNI ULEKSPovrne upanje.
Osamljenost zaradi notranje praznine, prekomerno govorjenje.HEATHER – JESENSKA RESARazviti empatijo in uravnovešeno poslušanje ter govoriti, ustvarjati ozračje zaupanja. 
Ljubosumje, zavist, sumničavost, želja po maščevanju, jeza, sovraštvo, razdražljivost, nasilen temperament.HOLLY – NAVADNA BODIKANotranja harmonija, znati uživati v svojih in tujih uspehih, prosto sprejemati in čutiti ljubezen.
Občutki žalosti, obžalovanja in nostalgije po starih, dobrih časih, domotožje, ločitev.HONEYSUCKLE – KOVAČNIKSposobnost soočiti se s preteklostjo in se iz nje kaj naučiti.
Pomanjkanje psihične moči in volje za opravljanje čisto vsakdanjih zadev. Kadar vas zajame odlašanje, oklevanje, nezbranost in raztresenost.HORNBEAM – GABEROdkrije moč za pravilno razmejevanje med aktivno in pasivno dejavnost. Povrne moč, da se doseže, kar se želi.
Nepotrpežljivost, razdražljivost, hitrost, nedonošenčki, nesposobnost sprostiti se, pomanjkanje fleksibilnosti, učinkovitost, površinskost.IMPATIENS – ŽLEZAVA NEDOTIKAOmogoča sposobnost empatije in potrpljenja.
Manjvrednostni kompleks, pomanjkanje samozavesti, nemoč, jecljanje, strah pred polomom, občutljivost za kritike in graje.LARCH – MACESENVrača zaupanje v lastne sposobnosti, presoja je bolj objektivna.
Za strah pred nevarnostmi sveta kot so bolezni, osamljenost, nesreče, revščina. Nagnjenost k skrivanju oz. zakrivanju teh strahov, vsakdanji strahovi, ki jih lahko identificiramo.MIMULUS – RUMENI KRNIKARPomaga najti pot iz zmede in obvladovati strahove.
Ponavljajoči trenutki melanholije in obupa.MUSTARD – NJIVSKA GORJUŠICAVeselje do življenja in svetlobe, občutek radostne umirjenosti.
Za bojevnika, ki, čeprav utrujen, še naprej napreduje brez znakov predaje, velik občutek odgovornosti, živčna izčrpanost, kolaps, nesposobnost reči dovolj.OAK – HRASTSposoben razmejevati med dolžnostmi do dela in do časa zase, za počitek, obnovo in užitek.
Fizična in mentalna izčrpanost, oslabelost (slabost), ki se pojavi po dalj časa trajajoči potrati  energije, po fizični ali čustveni bolečini, v okrevanju.OLIVE – OLJKAPostati neizčrpen vir energije in sposobnost obvladovanja skrajne količine stresa, uravnovešenost.
Občutek krivde, zatiranja, pretirana samokritika, prevzemanje odgovornosti napak drugih nase.PINE – RDEČI BORZmožnost prepoznavanja hib in napak ter jih vreči čez rame, zavedanje pomena učenja od napak.
Intenzivna vez z bližnjimi osebami, starši, pretirana skrb za dobro počutje družine, prijateljev in znancev, projekcije lastnih strahov na druge, pretirano zaščitništvo staršev do otrok.RED CHESTNUT – RDEČECVETNI DIVJI KOSTANJOptimističnost, razvijanje zaupanja, da je za vsakogar poskrbljeno.
Za prvo pomoč, stanje groze, nesreče, nenadne bolezni, panika, ostati zablokiran, ekstremen strah, histerija, samomorilske misli, nočne more, ki povzročajo grozo.ROCK ROSE – POPONPogum, sposobnost uporabiti neverjetne sile, ki omogočijo, da se presežejo omejenosti.
Visoki ideali, rigidni moralni principi, perfekcionizem, nezadovoljstvo s samim sabo.ROCK WATER – STUDENČICAVzpostaviti zmožnost fleksibilnosti prepričanj in odpreti um za različne možnosti.
Za osebe, ki so mirne in ne kažejo svoje nesigurnosti, čeprav zelo trpijo zaradi nesposobnosti v odločitvi.SCLERANTHUS – MEŠIČSigurnost, moč koncentracije in odločnosti.
Za travme vseh vrst, fizične in duhovne, tudi izvirajoče dolgo časa nazaj, travma poroda, zavrnitev tolažbe, notranje tegobe, razočaranja …STAR OF BETLEHEM – BETLEHEMSKA ZVEZDAPonovno vzpostavi energetsko povezavo, ki je bila oslabljena zaradi energetske travme in pomaga, da oseba ponovno pridobi energijo, vitalnost in mentalno jasnost.
Globok obup, dramatični dogodki, žalovanja, zapustitev, občutek praznine, mučna bolečina, globoka osamljenost.SWEEY CHESTNUT – PRAVI KOSTANJVzpostavi ponovno upanje ter zaupanje.
Presežna vnema, gorečnost, prizadevnost, navdušenje, ki meji na fanatizem, socialna in humanitarna angažiranost, hiperaktivnost, idealizem, nepopustljivost, perfekcionizem.VERVAIN – SPORIŠToleranca, nauči se modro uporabljati svojo energijo, uravnovesi delovanje ter počitek. Razširi perspektivo ter se prični zavedati tudi širše slike in vpetosti v okolico. 
Vsiljevati voljo, tiranija, avtoritarizem, “vojak”, leader, strogost, nepopustljivost, predrznost, objestnost, močna volja.VINE – VINSKA TRTASpodbujanje pozitivnih vodstvenih sposobnosti, pridobivanje modrosti ter razumevanje okolja in oseb.
Za spremembw, tako notranje kot zunanje: adolescenca, menopavza, selitev, ločitev, upokojitev, menjava službe, okrevanje,  dobivanje zob, kriza srednjih let, žalovanje, zaščita pred subtilnimi vplivi.WALNUT – OREHRazvija prilagodljivost, fleksibilnost in zaščito v času sprememb.
Občutek večvrednosti, izolacija, odpor do družbe, tišina, hladnost, nesrečnost, ločenost, superiornost.WATER VIOLET – VODNA VIJOLICAVrača sposobnost uporabe samozavesti in neodvisnosti tako za dobro drugih kot tudi zase.
Nezmožnost se izogniti neželenim mislim, ki ustvarjajo trpljenje in vplivajo na sposobnost koncentracije na dnevne dolžnosti in radosti.WHITE CHESTNUT – BELOCVETNI KOSTANJPovečanje koncentracije in jasnosti. Mirne misli.
Za ambiciozne ljudi, ki ne vedo, na kaj koncentrirati lastne energije, zato doživljajo frustracije in izgubljajo čas.WILD OAT – DIVJI OVESVzpostaviti ponovno povezanost s samim seboj, zaupati lastnim odločitvam.
Stanje apatičnosti, zdolgočasenosti, izgube veselja in notranje motivacije.WILD ROSE – ŠIPEKZanimanje za življenje, veselo pričakovanje tistega, kar prihaja, prilagodljivost in notranja svoboda.
Zamerljivost, zavist, iskanje krivca, vloga žrtve.WILLOW – VRBAPrevzeti odgovornost za svoje življenje.
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -