Kosilo za prave sladokusce.
Sestavine
- 1 kg telečjega fileja
- 400 g korenja
- 50 ml oljčnega olja
- 80 g masla
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica medu
- 1 dl suhega belega vina
- 2 dl goveje juhe ali jušne osnove
- 1 žlica grobo mlete soli
- žlička sveže mletega popra
- 3 stroki česna
- sveža zelišča – timijan, origano, rožmarin bazilika, peteršilj, drobnjak …
Postopek
1Meso oplaknemo s hladno vodo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Z vseh strani ga natremo z grobo soljo in pustimo počivati nekaj minut.
2V posodici zmešamo gladko pasto iz strtega česna, popra, svežih zelišč in dveh žlic oljčnega olja. S pripravljeno pasto natremo osoljeno meso.
3V ponvi segrejemo 30 g masla in preostalo olje ter na njem popečemo teletino z vseh strani. Pečemo ga približno 2 minuti na vsaki strani, tako bo meso ohranilo sočnost.
4Skupaj z maščobo, v kateri se je peklo, meso prestavimo v pekač. Prilijemo vino in vročo govejo juho (tekočine ne polivamo po mesu). Pečico segrejemo na 160°C in v segreto damo pekač, pečemo približno eno uro. Vmes sokove od pečenke polivamo po mesu. Ko je pečenka gotova, jo zavijemo v folijo in pustimo 10 minut počivati.
5Medtem ko se teletina peče, v večjem loncu zavremo vodo, jo osolimo, korenčke ostrgamo in damo v vrelo vodo. Kuhamo minuto, nato ugasnemo ogenj in korenje pustimo v vodi še 15 minut.
6Vzamemo ga iz vode in dobro odcedimo. V široki ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo sladkor in med in na zmerni temperaturi mešamo nekaj minut, da se sladkor stopi. Dodamo še korenčke in dušimo nekaj minut.
7Meso narežemo na rezine, dodamo korenčke, svež rožmarin in sveže paradižnike. Kosilo, ki se mu ljubitelji mesa ne morejo upreti, je pripravljeno.